Stipić: Očekujem da Hrvatska protiv Japana igra jedan "ulični" nogomet

03.12.2022.

22:50

Autor: K.L./HRT/Qatara

Analiza uoči Hrvatska - Japan

Analiza uoči Hrvatska - Japan

Foto: HTV / HRT

Dva su dana ostala do utakmice osmine finala između Hrvatske i Japana. Dvoboj se igra u ponedjeljak od 16 sati.

Dvoboj su u emisiji Qatara najavili Tomislav Stipić i Mario Carević.


Osvrnuli su se na bočne igrače Josipa Juranovića i Bornu Sosu.


- Ono što su prikazali, mislim da većina navijača i izbornik mogu biti zadovoljni. U zadnjoj utakmici smo vidjeli koliko su važni, imali su toliko slobode jer je Belgija zatvorila centar. Pokušali su limitirati Kovačića, Modrića i Brozovića i onda su oni bili više u fokusu, dobili na vremenu i prostoru. Ako se pripreme mentalno da će se to dogoditi i u idućoj utakmici protiv Japana, onda će to biti jako dobro, još će nam bočni igrači više pridonijeti s više boljih i preciznijih centaršuteva.


Carević je komentirao ulogu Lovre Majera u reprezentaciji.


- Lovro Majer nekad igra na desnom krilu što mi je u redu. On je lucidan igrač, kreativan vezni igrač, ima dobar šut s distance i daje drugu dimenziju. Vjerojatno bi on želio više igrati, ali mora biti strpljiv. I te minute koje dobije, važno je da donese kvalitetu i dimenziju više. 

video thumb

Kakvu utakmicu očekuje Mario Carević i za koga će se izbornik Zlatko Dalić odlučiti u napadu?


- Ja očekujem da ćemo dominirati u toj utakmici. Oni će se spustiti nisko, imat ćemo mjesta za ubačaje. Moram se osvrnuti na utakmice u kojima su naši napadači bili pod kritikama da su premalo dali. Da, ali fokus je bio isključivo na fazi obrane. Perišić se vraćao u obranu, Kramarić se dao maksimalno, dok je Livaja trpio jer nismo imali igru za njega. Fokus je bio na obrani. Malo smo bili euforični nakon te utakmice i kontrole koju smo imali. Bilo je situacija kada smo morali bolje reagirati u završnici. Sve je to razumljivo jer smo se trošili maksimalno u fazi obrane. Bilo da je Livaja ili Petković ili Budimir, svi su dobri u završnici, ali teško mi je razabrati za što će se Dalić odlučiti, rekao je Carević.


Stipić se nadovezao:


- Za napad su potrebni svi igrači, svi napadaju. Očekujem da Hrvatska igra jedan "ulični" nogomet, da su svi igrači uključeni u igru i da svi imaju dovoljno hrabrosti da driblaju i stvaraju višak jer očekujem uzak prostor na terenu. Zbit ćemo ih u njihovu trećinu i trebamo igrače "hrvatske proizvodnje". Nekad čujem da imamo lošu infrastrukturu. Ja sam u ovoj situaciji zadovoljan što imamo lošu infrastrukturu jer ona daje produkte takvih igrača kao što su Gvardiol i Modrić, ta glad, nepredvidljivost i kreativnost proizlazi na snalaženju na i izvan terena. Kako na lošim terenima postati dobar igrač. Trebaju se prisjetiti kako su igrali i u Rusiji, svi moramo biti "mali" Luka Modrić i ne dati protivničkom igraču da osvoji prostor te ga moramo gurati natrag.


Dvoboj Hrvatska - Japan sudit će Ismail Elfath, a Marijo Strahonja pohvalio ga je za utakmicu Brazila i Kameruna, no istaknuo da je pogriješio na utakmici Portugala i Gane kada je dosudio kazneni udarac nakon pada Cristiana Ronalda u šesnaestercu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!