Seizmolozi: Zabilježili smo podrhtavanja kod gola Petkovića i stative Marquinhosa

12.12.2022.

08:48

Autor: M.Š./HRT

Petković zabija Brazilu

Petković zabija Brazilu

Foto: Dylan Martinez / REUTERS

Tijekom četvrtfinalne utakmice na Svjetskom prvenstvu u Kataru između Hrvatske i Brazila, seizmolozi su na postajama u Zagrebu i Rijeci zabilježili podrhtavanja, kako su napisali na svojem Twitter profilu, "karakteristična za vrijeme nogometnih prvenstava". 

- Sjećate se utakmice Brazil -- Hrvatska u petak? Naša Marija Mustać Brčić malo je gledala seizmograme i na seizmološkim postajama Zagreb i Rijeka (one se jedine nalaze u većim gradovima) uočila slab signal u 18:29 i nekoliko tamo između 18:40 i 18:46. Je li moguće da je to baš u vrijeme u kojem je Petković dao gol, a Livaković obranio penale?! 🧐😎

Nakon zagrebačkog potresa 2020. godine puno vas je naučilo ponešto o seizmogramima (tri linije za tri komponente za svaku postaju) i njihovim spektrima (ispod svake linije pripadajući spektrogram). Ovaj put nam prikazuju veselije stvari.

U Zagrebu (narančasto) i Rijeci (zeleno) zabilježili smo istovremeno “veliki paket pozitivne” energije petak u 18:29 nakon pogotka Petkovića za izjednačenje s Brazilom u 117. minuti utakmice te u 18:46 promašaja Marquinhosa za pobjedu protiv Brazila u četvrtfinalu Svjetskog nogometnog prvenstva!

Da ne mislite da vas muljamo, na dnu (sivo) su podaci puno izoliranije postaje Kalnik, gdje se ne primjećuje ljudski utjecaj.

U Zagrebu i Rijeci je zabilježeno još par napetih trenutaka, slobodno ih nađite na slici 😊, napisali su na Facebook stranici "Geofizika uživo", pojasnivši što se dogodilo. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!