Ispred Vatrenih samo Elf i Tricolori

18.12.2022.

13:16

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Vatrenima bronca sa SP-a u Kataru

Vatrenima bronca sa SP-a u Kataru

Foto: Peter Cziborra / REUTERS

Otkako se pojavila na nogometnoj karti svijeta, hrvatska nogometna reprezentacija osvojila je čak tri medalje na svjetskim prvenstvima.

Otkako je 1998. u Francuskoj debitirala na svjetskim prvenstvima, hrvatska reprezentacija osvojila je tri medalje. Svakako najveći uspjeh ostvarila je 2018. u Rusiji osvojivši drugo mjesto, a ima i dvije bronce iz 1998. i sada iz Katara.

Gotovo nestvarno zvuči podatak da su Vatreni u svom šestom nastupu na svjetskim prvenstvima treći put osvojili medalju. Svaki put kada bi prošla skupinu (1998., 2018., 2022.) Hrvatska bi osvojila medalju, dok smo triput zapeli u natjecanju po skupinama (2002., 2006., 2014.).

Otkako je Hrvatska samostalna i neovisna država, odigrano je sedam svjetskih prvenstava. Sjajan je i podatak da je hrvatska reprezentacija nastupila na šest, nije nas bilo samo u Južnoj Africi.

Po broju osvojenih medalja, otkako su se 'ukazali' Vatreni, više imaju samo Njemačka i Francuska, po četiri medalje.

Brazilci, Nizozemci i Argentinci od 1998. osvojili su dvije, a Italija, Španjolska, Belgija i Turska po jednu medalju.

Ukupno gledano Njemačka je najuspješnija u povijesti svjetskih prvenstava s 12 medalja - pri čemu ima po četiri zlata, srebra i bronce.

Brazil ima devet odličja, Italija sedam, dok su Argentina i Francuska na pet, a večeras će obje ekipe osvojiti i šestu medalju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!