Hrvatskim navijačima u Kataru preporučeno da nose jednokratni telefon

17.11.2022.

14:32

Autor: A.M./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Igor Šoban / PIXSELL

Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) izdala je preporuke za sve hrvatske navijače koji će boraviti u Kataru na Svjetskom prvenstvu u nogometu, a na temelju upozorenja i preporuka u sklopu međunarodne suradnje europskih nadzornih tijela.

Iz Agencije su tako izvijestili da navijači prilikom dolaska u Katar, moraju preuzeti dvije mobilne aplikacije, službenu aplikaciju za Svjetsko prvenstvo - Hayya - te aplikaciju za praćenje COVID-a - Ehteraz.


Iz uvodnih postavki aplikacija može se zaključiti da te aplikacije mogu pristupiti podacima korisnika mobitela, pratiti njihovu lokaciju, čitati, brisati ili mijenjati sadržaj s mobitela te sprječavaju mobilnom uređaju da prijeđe u stanje mirovanja, upozorili su iz AZOP-a.


Stoga je preporuka da, ako su u mogućnosti, putnici putuju s tzv. "burner" uređajima, koje će moći uništiti, praznim mobilnim uređajem ili mobilnim uređajem koji je resetiran na tvorničke postavke te da navedene aplikacije instaliraju tek neposredno prije polaska i izbrišu ih odmah po povratku.


Također, preporučili su da putnici ograniče internetske veze na usluge koje zahtijevaju autentifikaciju na najnižu moguću mjeru, drže svoj pametni telefon stalno uz sebe i imaju snažnu lozinku za otključavanje mobilnog uređaja.


Iz AZOP-a su napomenuli i da fotografije, video zapise ili digitalne radove koji nisu u skladu sa zakonodavstvom zemlje u koju putuju, putnici ne čuvaju na svojim mobilnim uređajima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!