Dio navijača na putu u Katar, dio uz HRT

16.12.2022.

19:43

Autor: Eugen Husak/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Hrvatski navijači u Dohi

Hrvatski navijači u Dohi

Foto: HTV / HRT

Pred hrvatskom nogometnom reprezentacijom još je jedna povijesna utakmica. Sutra u Dohi u 16 sati Vatreni će odmjeriti snage s Marokom. Ni ovaj put neće izostati samo nama poznato navijačko ludilo. Dio navijača već je krenuo u Katar, a ostali će navijati uz HRT.

Uzbuđenje raste, Vatreni sutra igraju još jednu veliku utakmicu. U zagrebačkom naselju Trnovčica, na kući Vlade Perića njima u čast zastave i transparenti. 

- Otkad sam rođen navijam za Dinamo i za Hrvatsku, otkad sam rođen uvijek sve samo za Hrvatsku. Inače, ovo je veći uspjeh nego što smo mislili i željeli, rekao je Vlado Perić, navijač iz Trnovčice. 

Unatoč porazu od Argentine mnoštvo navijača na putu je prema Kataru. Snalaze se kako tko zna i umije. Ekipa iz Zaprešića išla je preko Srbije. 

- Naš put kreće iz Zagreba prema Beogradu u ovim istim dresovima. Gdje smo došli noćas u Abu Dhabi, tu se još malo zabavljamo i idemo prema saudijskoj granici. I konačnoj stanici - Dohi. Idemo, Vatreni! I bronca je zlato, kaže Sandi Prodanović, navijač iz Zaprešića. 

Taj posljednji dio puta, kažu, proći će taksijem. Računaju na to da je gorivo na Arapskom poluotoku jeftino.

- Sav novac smo potrošili, sve smo dali, sve za Hrvatsku, dodaje. 

Očekuje se više od tisuću hrvatskih navijača. Čarter-letovi rasprodani su odmah nakon polufinala. 

- Kao uvijek velikom brzinom. Očito je ljubav između navijača reprezentacije i igrača velika, unatoč tomu što se igra za treće mjesto. Mi smo prodaju zatvorili 14. u 10 sati, a podsjećam da je utakmica za finale bila 13. prosinca, kaže Maša Bulum, voditeljica odjela sportskih putovanja u turističkoj agenciji

video thumb

Bez obzira na rezultat protiv Maroka, Vatrenima se u Zagrebu priprema veličanstven doček. U zračnu luku trebali bi sletjeti oko 17.10 pa, po trasi od prije četiri godine, s aerodroma, preko Buzina i Mosta slobode, stići u središte Zagreba.

- Dakle, dobre običaje ne treba mijenjati, ista trasa, zaustavljanje kod vatrogasaca, postoji opcija eventualnog prelaska u onaj otvoreni bus da se ipak ta neposrednost između ljudi i igrača koji tu reprezentaciju s pravom osjećaju svojom da im ne uzmemo taj dodir, dodaje Bulum.

Vatrogasci su u čast Vatrenih danas već izvjesili veliku zastavu. Punom parom radi se i na Trgu bana Jelačića, gdje se podiže velika pozornica. A ako netko zna kako zapaliti trg u Zagrebu, to su Prljavci.

- Vjerojatno svi ne možemo još ni shvatiti koji je to rezultat, tako da nas veseli da možemo svojom pjesmom to uljepšati, podržati ih i nadam se da ćemo se svi dobro zabaviti, kaže Mladen Bodalec iz Prljavog kazališta.

Nastupit će i Jura Stublić, Zaprešić Boysi, Opća opasnost, Slavonija band, Dalmatino i Daleka obala.

- Čim smo čuli, odmah smo rekli, hvala, to nam je bila želja i evo nas, kaže Boris Hrepić iz Daleke obale.

Za veliki spektakl priprema se i policija, koja navijačima preporučuje da se toplo odjenu, suzdrže od pijenja alkohola te da se ne penju na krovove, visoke balkone, javnu rasvjetu i prometne znakove.

- Očekujemo niže temperature i skliske površine i ne bismo htjeli da netko ovaj svečani trenutak pamti po nečem negativnom. Također ono posebno što bismo istaknuli da se građani suzdrže od uporabe pirotehnike jer se radi o velikom broju ljudi, velika je mogućnost od ozljeđivanja drugih osoba, kaže Damir Barić, voditelj stožera Ravnateljstva policije za doček nogometne reprezentacije Hrvatske.

Svoj doprinos dočeku Vatrenih dala je i Vlada, koja je na današnjoj sjednici odobrila sufinanciranje polovine troškova. Procjenjuje se da će doček stajati oko dva milijuna kuna. Pao Maroko ili ne - Hrvatska je spremna za još jedno slavlje.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!