Donesena presuda zbog zabranjene zastave

15.09.2023.

Zadnja izmjena 19:30

Autor: I. Ž. K./B. A./HRT/HNS

Lijepa atmosfera na utakmici Hrvatska - Latvija

Lijepa atmosfera na utakmici Hrvatska - Latvija

Foto: Igor Šoban / PIXSELL

Općinski sud u Rijeci obavijestio je Hrvatski nogometni savez da je donesena presuda protiv dvojice okrivljenika za prekršaj na utakmici Europskih kvalifikacija između Hrvatske i Latvije, objavio je HNS. HNS je najavio da će protiv njih, u slučaju nove kazne iz UEFA-e koja je sasvim izvjesna, sudskim putem tražiti odštetu, što bi bio prvi takav slučaj u nas.

Podsjećamo, na utakmici Hrvatska - Latvija dvije su osobe u nekoliko navrata istaknule zakonom zabranjenu zastavu, zbog čega je UEFA pokrenula disciplinski postupak protiv Hrvatskog nogometnog saveza.

Općinski sud u Rijeci izrekao je prvookrivljenom D. C. novčanu kaznu u iznosu od 1300 eura, a drugookrivljenom D. S. kaznu zatvora u trajanju od 20 dana.

Također, obojici je određena i zaštitna mjera zabrane prisustvovanja na svim sportskim natjecanjima u kojima sudjeluje hrvatska nogometna reprezentacija na području RH s obvezom javljanja u policijsku postaju u trajanju od dvije godine, te na odlaske u inozemstvo na utakmice hrvatske reprezentacije uz obvezu predavanja putne isprave i javljanja u policijsku postaju, također u trajanju od dvije godine.

Nadalje, postupak prema trećoj uključenoj osobi traje, a uz njega i kriminalističko istraživanje koje bi trebalo rasvijetliti sve okolnosti povezane s ovim događajem.

Hrvatski nogometni savez zahvaljuje nadležnim tijelima na brzom i konkretnom postupku te pozdravlja kažnjavanje osoba koje su nanijele štetu ugledu hrvatske države isticanjem zabranjenih simbola.

HNS ostaje odlučan u namjeri da poduzme sve daljnje pravne korake prema osobama koje su svojim namjernim i ciljanim protuzakonitim ponašanjem nanijele znatnu štetu hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji, poručili su.

Hoće li se utakmica u Osijeku igrati pred praznim tribinama?


HNS je rekao da će, dođe li do kazne UEFA-e, sudskim putem tražiti odštetu, javio je Borna Šmer večeras u središnjem HTV-ovom Dnevniku.


- Ne znamo još kakva će biti šteta s obzirom na to da UEFA još nije donijela svoju odluku, rekao je Šmer.


Teško je nagađati što će se dogoditi, ali činjenica je da bi se, nakon incidenta na Rujevici te sukoba hrvatskih i armenskih navijača, utakmica u Osijeku 12. listopada mogla igrati pred praznim tribinama, dodao je Šmer.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!