Halteri ili hulahopke

Nakon što sam u Južnoafričkoj Republici vidio 56 utakmica, nisam vjerovao da ću se u ova dva slobodna dana tako zaželjeti nogometa. Nagrada je stigla odmah navečer - Urugvaj i Gana odigrali su nezaboravnu utakmicu, jednu od najboljih koju sam uopće vidio. Takva šteta da je netko morao ispasti.

Englezi su, kažu, izmislili nogomet, Brazilci ga doveli do savršenstva. No što reći nakon svega ovoga što smo vidjeli na ovom SP-u? Je li se to svijet okrenuo naglavce ili su svi počeli igrati mnogo bolje.

Ipak ovo potonje, rekao bih.

Kada ispadne Brazil već u četvrtfinalu, to uvijek ima okus senzacije, ali zapravo u Port Elisabetu senzacionalno su odigrali Robben i Sneider. Ne'ko reče, tko ovo dobije, bit će prvak svijeta.

Dosta smiono, nakon što smo vidjeli Nijemce protiv Argentinaca. I naravno tu je moj tihi favorit iz sjene, Urugvaj, uz kojega su u nedostatku Vatrenih sve moje simpatije. Nakon što su ono izvukli protiv Gane, može li im se uopće išta više ovdje dogoditi? 

Ako prvenstvo uopće završi, jer je ESKOM, južnoafrički HEP, najavio opći štrajk. Traže povećanje cijene električne energije za 9 posto, vlada ne popušta - crnoj Africi prijeti mrkli mrak. Kako će tek onda biti crna. Navodno bi trebali zatvoriti struju u iduću nedjelju, tijekom finalne utakmice, no mislim da to ipak nisu ozbiljne prijetnje.

Na EP-u u Austriji odnosno Švicarskoj u onoj polufinalnoj utakmici u Baselu, koju je trebala igrati Hrvatska, a nastupili su njemački i turski nogometaši, veliko nevrijeme u Beču srušilo je energetski sustav. Budući su sve linije išle preko austrijskoga glavnoga grada, TV slike je nestalo diljem svijeta na više od pola sata.

Ovdje je uveden rezervni sustav napajanja, ali i mogućnost da se istoga časa sve prebaci, što bi tehnička inteligencija rekla, presviča u Ženevu. Tehnički izvedivo, samo ako tko to ima platiti.

Jedna komentatorska pozicija na stadionu, čitaj stol, širine 150 cm s tri stolice, s dva monitora i ISDN vezom stoji za jednu utakmicu gotovo pet tisuća eura. Kada to pomnožite sa 64 utakmice i s jedno 300 televizijskih i radiopostaja, koliko ih je ovdje, zavrti vam se u glavi.

I na još nešto obratite pozornost. Ako TV slika pokaže dio gledališta za službene osobe, uočit ćete golem broj antracitno sivih odijela koja nose FIFA-ini dužnosnici i djelatnici. Ima se, ima!

Od prvenstva do prvenstva broj im uporno i naglo raste, a uz ove cijene može im i biti. Ono što obično kažemo - ulaznica ni za lijek, ovdje bismo mogli parafrazirati u kupaca ni za lijek.

Što je prodano, prodano je, a cjenik što ga je FIFA izbacila nema dodirnih točaka s ovdašnjom rajom. Tražiti od prosječnoga Južnoafrikanca 150 eura da pogleda neke prekomorske majstore nogometne lopte bilo bi kao da iz Beča izvozite Sacher torte u Biafru nadajući se dobroj zaradi.

Predsjednik Sepp Blatter na sve primjedbe samo odmahuje rukom. Njegova karijera i inače je naviknula na neuspjehe. Bio je predsjednik švicarskoga hokejaškog saveza, Švicarci nikada nisu postali hokejaška velesila.

Bio je predsjednik "World Society of Friends of Suspenders", organizacije koja je također pretrpjela globalni fijasko.

Naime, pali su u borbi čiji je jedini cilj bio da se ženama ne dopusti prelazak s haltera na hulahopke.