Najbolji suci marš u mirovinu

Dvjesto deset minuta nogometa u utorak za samo jedan gol. Tvrdoga nogometa, nogometa u kojem je najvažnije ne primiti. U takvoj igri i jedan Cristiano Ronaldo postaje tek jedna od brojnih, zapravo anonimnih jedinki preopterećenih taktičkim zadacima. Portugalci, s toliko talenta u nogama, tako putuju kući, a primili su samo jedan pogodak u četiri utakmice. Slaba utjeha.

Možda malo premoderan, presavršen nogomet za ukus vašega reportera.

Ugodna iznenađenja su igre Urugvaja, sa Suarezom i Forlanom nikada nije dosadno, a  zatim vrlo mlade postave Njemačke. Njihov izbornik Loew kao da je puno naučio u onom kontinentalnom finalnom porazu protiv Španjolaca.

Brazilci, uz onaj svoj urođeni dar, kao da su u prvom redu selektirani prema fizikusu. Djeluju snažno, moćno, posebno u duelima. Izgledaju barem zasada nedodirljivo. Nizozemci su imali najlakši ždrijeb, Španjolci kada mogu svladati Portugal, ulijevaju puni respekt.

Vrlo jaku igru imaju i Argentinci. Maradonino veselje i optimizam je nešto novo, što na neki način daje dodatni ton ovome prvenstvu.

Uz odličan nogomet Argentinci su poslali i odličnoga suca. Užitak je bio gledati kako je Hector Valter Baldassi vodio dvoboj Španjolaca i Portugalaca. No on će samo još godinu dana moći dijeliti međunarodnu nogometnu pravdu. Nogomet je sve brži i sucima je sve teže to fizički  pratiti. FIFA ne nalazi rješenje nego stalno snizuje dobnu granicu. Suci sve mlađi moraju u prisilnu mirovinu.

Kada bi se uvelo drugoga suca u polje, na ovome prvenstvu bi ponovno gledali prerano otpisane pedesetgodišnjake Pierluigia Collinu, Valentina Ivanova i sve najbolje i najiskusnije arbitre.

Umjesto toga, razmišlja se o pametnim loptama, video nadzoru i svim čudima najmodernije tehnologije, što je jučer na konferenciji za novinare potvrdio i Sepp Blatter. Kao ideja toliko nepravedno i diskriminirajuće. Novi dokaz da FIFA više razmišlja o dividendama i plasmanu efektive u švicarske banke nego o osnovnoj djelatnosti.

Najsofisticiranija tehnika sigurno će pomoći utakmicama Svjetskog prvenstva i Lige prvaka, gdje se vrti i najveći novac. A što će biti s utakmicom u Vinkovcima ili Šibeniku? Hoće li i u Sigetu na Hrvatskome Dragovoljcu biti dvadesetak televizijskih kamera? Ili možda na drugoligaškim susretima, razmišlja li netko, razmišlja li Blatter što će biti s utakmicama juniora?