Uzmi ili ostavi

Jedno od najvećih iznenađenja ove naše afričke kampanje jest skupoća u Johannesburgu. Cijene hotela više su nego u Parizu, taksi je skuplji nego igdje u Europi, a za cijenu aviokarte do 1250 km udaljenoga Cape Towna može se kod nas naći neki interkontinentalni let.

To se može pripisati Svjetskom nogometnom prvenstvu. Sreo sam to i u Italiji, na Olimpijskim igrama u Torinu, kada su u San Sicariju za 55-metarski apartman tražili 800 eura na dan, bilo je toga i u Ateni, čak su se žalili na inače korektne Čehe - da su cijene hotela, kojih je bilo premalo, tijekom skijaških skokova u Liberecu dignuli do astronomskih iznosa.

O restoranima da i ne govorim.

Budući da alternativa ne postoji, sve to prolazi.

Mnogi su organizatori skloni tom hajdučkom "uzmi ili ostavi" pristupu i želji, ne da se masno zaradi, već da se u mjesec dana riješe svi financijski problemi za cijeli život.

Dakle, to me i nije toliko iznenadilo. Ali zbunjuju cijene najosnovnijih artikala, posebno namirnica. Bio sam ove godine u Kanadi, koja je, vjerovali ili ne, znatno jeftinija od Južnoafričke Republike.

Tvrdim da su samoposluživanja u Vancouveru uglavnom jeftinija od zagrebačkih, a u toj usporedbi johanesburška su daleko najskuplja.

Kruh stoji od 10 do 15 kuna, litra mlijeka 12 kuna, junetina po 60, kilogram krumpira 10, janjetina od 70 do 80 kuna.

Kako je to moguće, pitam se ja?

Naime, za radni sat neki prosječni radnik ovdje dobije sigurno dvostruko manje novca nego kod nas, a radnik u Vancouveru trostruko je bolje plaćen nego u Zagrebu.

Što zapravo čini ili bi trebalo činiti cijenu proizvoda?

Količina utrošenoga rada, naivno sam vjerovao. Ali to očito nije ni približno tako.

Jer ako bismo u tu jednostavnu jednadžbu uvrstili plaće i cijene te troje ljudi koji rade isti posao u Južnoafričkoj Republici, Kanadi i Hrvatskoj poslali s mjesečnom plaćom u neki trgovački lanac, crnoputa Pearl izašla bi s jednim punim kolicima, Ivica bi gurao troja, a Desmond iz Vancouvera morao bi zamoliti osoblje da mu pomogne oko karavane od jedno najmanje osam kolica punih namirnica.

Koliko zanimljivo, toliko i teško objašnjivo, zar ne?