Češka odustala, S. Makedonija ide na SP rukometaša

Rukometna reprezentacija Češke odustala je od nastupa na Svjetskom prvenstvu u Egiptu, a njezino mjesto zauzet će Sjeverna Makedonija, objavila je Međunarodna rukometna federacija (IHF).

Češka je na zadnjem testiranju imala 12 zaraženih igrača, a pozitivan test imao je i izbornik Jan Filip, te njegov asistent Daniel Kubeš.

- Definitivno smo izgubili nadu u utorak ujutro. Kad smo saznali da vjerojatno imamo trinaest zaraženih igrača, nismo vidjeli svjetlo na kraju tunela" kazao je izbornik Filip.

- Otkazivanjem sudjelovanja na prvenstvu donijeli smo vjerojatno najtežu odluku koju je svatko od nas donio u vezi s rukometom. Međutim, situacija oko reprezentacije apsolutno je kritična. Nismo željeli ulaziti ni u kakvu nedostojanstvenu situaciju, dodao je direktor reprezentacije Daniel Curda.

Prema Pravilniku IHF-a vezanom za COVID-19 za Svjetsko prvenstvo, prva zamjena je Sjeverna Makedonija koja će uskočiti u skupinu G u kojoj su Švedska, Egipat i Čile.

- Sjeverna Makedonija bila je u pripravnosti kako bi sudjelovala u slučaju da se neka momčad povuče u bilo kojem trenutku, a nedavno je imala nekoliko trening utakmica, kazao je jedan od čelnika SP-a Khaled Fathy.

Možda Sjeverna Makedonija neće biti jedina koja će dodatno upasti na SP jer su u problemima i Amerikanci, te Zelenortski Otoci.

Međunarodna rukometna federacija stavila je šest momčadi u pripravnost u slučaju da se povuku druge momčadi, a na njemu su Sjeverna Makedonija, Švicarska, Nizozemska, Crna Gora, Ukrajina i Srbija.

SP počinje u srijedu utakmicom Egipat - Čile.