Engleska: Niželigaši se vratili na pet zamjena, hoće li i Premier liga?

Veliki broj nogometaša zaraženih koronavirusom i ozlijeđenih zbog zgusnutog rasporeda mogao bi rezultirati time da engleska Premier liga ponovno uvede pravilo o pet zamjena tijekom utakmice.

Engleski klubovi druge, treće i četvrte lige od ovog vikenda ponovno će u svojim prvenstvima moći koristiti pet zamjena, a tome bi se uskoro mogla vratiti i Premier liga, objavili su britanski mediji. 

Zbog pandemije koronavirusa Fifa je omogućila klubovima da u nastavku prošle te u ovoj sezoni koriste pet zamjena tijekom utakmice. No, Premier liga je jedino prvoligaško natjecanje u Europi koje se je vratilo na standardno pravilo o tri zamjene. To je bio većinski zaključak na skupštini klubova Premier lige u rujnu, kada je 13 klubova glasalo za tri zamjene na utakmici, dok je sedam momčadi bilo za ostanak privremenog pravila koje dopušta pet zamjena. 

Treneri Liverpoola i Manchester Cityja, Juergen Klopp i Pep Guardiola, te engleski izbornik Gareth Southgate apeliraju za povratak na pet zamjena. O tome su u srijedu razgovarali svi treneri premierligaških klubova, a Klopp je u svom emotivnom izlaganju iznio niz važnih argumenata za povratak na pet zamjena.

No, britanski mediji tvrde da su vlasnici siromašnijih klubova Premier lige protiv toga, jer nemaju tako veliki roster kvalitetnih igrača kao najjači engleski klubovi. O povratku na pet zamjena trebala bi odlučiti skupština klubova Premier lige, ali zasad u kalendaru nije predviđeno njeno zasjedanje.