Plan za tenis: Svi australski turniri u Melbourneu i okolici

Čelnik Australskog teniskog saveza Craig Tiley najavio je da će svi australski turniri u 2021., koji prethode Australian Openu, biti odigrani u Melbourneu i okolici, ali je premijer australske savezne države Victorije Daniel Andrews rekao da "dogovor o tome još nije postignut".

Tiley je za australske dnevne novine Herald Sun sa sjedištem u Melbourneu rekao da će turniri koji su trebali biti igrani u Sydneyju, Brisbaneu, Perthu, Adelaideu, Canberri i Hobartu, svi biti preseljeni u Melbourne i okolicu, gdje će se tenisačice i tenisači nalaziti "pod balonom", u kontroliranim uvjetima, kao što je to bio slučaj i uoči ovogodišnjeg US Opena, kad je turnir iz Cincinnatija prebačen u New York.

Brisbane International i Hobart International već su na svojim službenim stranicama objavili da će njihovi turniri 2021. biti preseljeni u Victoriju te da će od 2022. biti vraćeni u Queensland i Tasmaniju.

No, premijer Victorije Daniel Andrews opovrgnuo je informacije da je postignut dogovor o velikom teniskom ljetu u ovoj saveznoj državi, koje bi trebalo kulminirati održavanjem Australian Opena od 18. do 31. siječnja 2021.

- Poruka da je sve dogovoreno i da će se svi ovi tenisači pojaviti ovdje, to još nije utvrđeno, uopće nije utvrđeno, izjavio je Andrews.

- Moramo svemu tome pristupiti planski. Naravno, radi se o važnom događaju. No, izbjegavanje trećeg vala je još važnije. Nastavit ćemo se baviti tim problemima. Mislim da možemo organizirati ove događaje, ali morat će biti drugačiji, rekao je premijer navodeći da zdravstveni dužnosnici moraju odobriti sve planove.

Čelnik Australskog teniskog saveza Craig Tiley je opisao postupak dolazaka tenisačica i tenisača u Australiju i način na koji bi se mogli natjecati u kontroliranim uvjetima. Zamišljeno je da svi koji namjeravaju sudjelovati na australskim turnirima dođu u Melbourne sredinom prosinca te da im u prva dva tjedna, koliko bi trajao proces karantene, bude omogućeno samo treniranje i boravak u hotelu.

Nakon dvotjedne karantene svi bi mogli nesmetano putovati unutar Victorije i sudjelovati na turnirima koji bi bili održani u Melbourneu i okolici. Procjenjuje se da će na tim turnima sudjelovati oko 550 igračica i igrača. Svi će oni, da bi uopće mogli ući "pod balon", morati dvaput zaredom imati negativan rezultat na testiranju na koronavirus. 

Tileyjeva želja je i da se Australian Open igra pred gledateljima na tribinama te se nada da će dobiti dopuštenje za popunjavanje četvrtine kapaciteta u Melbourne Parku, navodeći kao primjer natjecanje u kriketu koja će biti igrano krajem prosinca u Melbourneu.

- I mi želimo da se to dogodi. No, kod kriketa se, uspoređujući ga s tenisom, radi o manjoj skupini ljudi koje treba držati u karanteni. Organizacija Australian Opena je mnogo drugačiji izazov, rekao je premijer Victorije s čime se složio i Tiley.

- Program izolacije mora biti takav da donosi sigurnost stanovništvu, kao i igračima koji će dolaziti ovdje.

Tiley je rekao da će kalendar natjecanja biti prilagođen te da je moguće održavanje nekih turnira i nakon Australian Opena. Prvi Grand Slam turnir u 2021. trebao bi biti održan od 18. do 31. siječnja.