Jedriličarska elita na pripremama u Splitu

U doba pandemije jedrenje je kao beskontaktni sport na svježem zraku itekako preporučljivo i dobrodošlo. A Split je već tradicionalno jedna od najjačih baza za pripremu ponajboljih svjetskih jedriličara u klasi laser.

Ovo je svjetska jedriličarska krema. Srebrni olimpijac Tonči Stipanović, četvrtoplasirani s upravo završenog Europskog prvenstva, Filip Jurišić i trenutačno vodeći svjetski laseraš Cipranin Pavlos Kontides. Sudeći prema odličnim rezultatima, s vjetrom nemaju problema, međutim posljednjih je dana u Splitu prava bonaca, stoga treninge uglavnom odrađuju na suhome.

Što ćete danas bez vjetra?

- Čekat ćemo, nadati se da ćemo izaći na more. A ako ne, onda ćemo opet kondicijski trening, kaže Tonči Stipanović.

Čime Split privlači toliki broj jedriličara kao pripremna baza za natjecanja?

- Vrijeme je u 11. mjesecu, vidite i sami, savršeno. Klub je pružio stvarno fantastične uvjete za pripremu i mislim da smo sada među svjetska top tri teama u klasi laser, izjavio je Filip Jurišić.

- Ovi momci i klub su moja druga obitelj. Split je postao moj dom. Mnogo vremena provodim ovdje, čak malo znam i hrvatski. Ali bolje da govorim engleski, nego hrvatski, rekao je ciparski Splićanin Pavlos Kontides.

U Splitu momci imaju idealne uvjete. Jedino što, nažalost, zbog pandemije nedostaje su prave regate. U prošloj godini održane su tek tri. Bit će bolje dogodine, nadaju se, jer nakon europskog i svjetskog kupa Stipanovića i Kontidesa očekuju Olimpijske igre u Tokiju. Zbog pravila da u svakoj klasi državu može predstavljati samo jedan jedriličar, talentirani Filip Jurišić svoju šansu tražit će u Parizu 2024.

- To su pravila, to je dio igre. Imam svoje planove i radit ću i dalje po njima, rekao je Jurišić. 

- Nadam se da ću doći u dobru formu u kojoj sam bio u drugom mjesecu i bude li tako, da ću se tamo u kolovozu onda veseliti, kaže Stipanović.

- Uvijek sam sto posto fokusiran na cilj koji želim ostvariti, ali vidjet ćemo sve na kraju, tko će biti ta trojica koja će stajati na pobjedničkom postolju u Tokiju, izjavio je Kontides.

Međunarodna jedriličarska flota ovdje će se uskoro pojačati dolaskom još nekih svjetskih jedriličarskih imena. Šibani vjetrom i natopljeni solju, svi zajedno formu za Tokio idućih mjeseci tražit će u Splitu.