Biciklizam: Groenewegenu devet mjeseci kazne

Međunarodni biciklistički savez (UCI) kaznio je nizozemskog sprintera Dylana Groenewegena s devet mjeseci zabrane nastupa zbog njegove umiješanosti u sudar u završnici prve etape utrke "Kroz Poljsku" nakon koje je njegov sunarodnjak Fabio Jakobsen završio na intenzivnoj njezi.

U posljednjim metrima prve etape u Poljskoj početkom kolovoza Groenewegen je izgurao Jakobsena prema zaštitnoj ogradi što je rezultiralo teškim padom zbog kojega je Jakobsen neko vrijeme proveo u induciranoj komi s brojnim ozljedama glave i lica.

- U slučaju pokrenutom protiv vozača utvrđeno je kako je on skrenuo sa svoje linije i time prekršio pravila UCI-ja. On je surađivao s istražiteljima i prihvatio je svoju suspenziju koja će trajati do 7. svibnja 2021., objavio je UCI.

Groenewegenova momčad Jumbo-Visma objavila je priopćenje u kojemu prihvaća kaznu za svog vozača.

- Došlo je do sudara u kojemu se nisu mogle predvidjeti posljedice. Sada kada je završen disciplinski postupak, možemo ponovno gledati prema naprijed. Učinit ćemo to zajedno s Dylanom, objavila je Jumbo-Visma.

Sam Groenewegen svjestan je kako će incident u Katowicama ostati crna mrlja na njegovoj karijeri.

- Tijekom sprinta skrenuo sam sa svoje linije. Žao mi je jer želim biti pošten sprinter. Posljedice su bile vrlo teške i njih sam svjestan. Nadam se kako će ovo biti lekcija za sve sprintere. Pozorno pratim Fabijev oporavak i nadam se kako će se uspjeti vratiti natjecanjima, napisao je Groenewegen.