Futsal: Hrvatska nakon drame penala ostala bez SP-a!

Hrvatska futsal reprezentacija nije se uspjela plasirati na Svjetsko prvenstvo koje će se održati u Litvi od 12. rujna do 3. listopada sljedeće godine. Bolja od Hrvatske bila je Češka koja je u uzvratnom susretu dodatnih kvalifikacija slavila u Brnu nakon drame izvođenja penala.

Nakon 40 minuta uzvrata u Brnu bilo je 2:2, baš kao i prije tri dana u prvoj utakmici u Zadru, pa se igralo dodatnih deset minuta. Kako u produžetku nije bilo pogodaka, pristupilo se izvođenju šesteraca, a konačni je pobjednik bio odlučen tek nakon osme serije u kojoj je prvo češki vratar Vahala obranio udarac Matoševića da bi potom Vokoun uspio svladati Primića i odvesti Češku na SP.Dvoboj u Brnu odlično je krenuo za Hrvatsku koja je povela nakon tri i pol minute igre. Ne pretjerano jak udarac Jelovčića s desetak metara Vahala je uspio samo odbiiti, a na taj odbijanac najbrže je reagirao Novak i zatresao mrežu.

Češka je vrlo brzo, već u 7. minuti, uspjela izjednačiti. Horvat je napravio prekršaj na samo sedam metara od svog gola, slobodan udarac izveo je Zaruba koji je pronašao nečuvanog Holyja, a ovaj je uspio probiti blok Matoševića za 1:1.

Novu prednost Hrvatskoj tri minute prije kraja prvog poluvremena donio je Matošević, ali najveći dio posla u toj akciji obavio je Marinović. On je na vrlo malom prostoru uspio "povaljati" Koudelku i Slovačeka, a zatim uposliti Matoševića koji je jakim udarcem svladao Vahalu.

Nažalost, ni to vodstvo nije dugo trajalo, Česima su ponovno samo tri minute bile potrebne za izjednačenje. Samo 36 sekundi prije odlaska na odmor Zaruba je pokušao s gotovo 15 metara, njegov je udarac na putu prema golu pogodio Novaka i prevario Primića za 2:2.

U nastavku utakmice Hrvatska je više prijetila, no više nije uspjela pronaći put do mreže Vahale, pa su o putniku na SP odlučivali šesterci. Nakon što su u prve tri serije svi igrači bili sigurni, u četvrtoj je Perić doveo Hrvatsku u vodstvo od 4:3 da bi pokušaj Zarube zaustavila vratnica. Tako je Kanjuh dobio šansu u petoj seriji pogotkom odvesti Hrvatsku na SP, ali njegov udarac "pročitao" je Vahala pa je Češka dobila novu priliku. Seidler je bio precizan za 4:4, pa se nastavilo izvođenje šesteraca.

Hrvatska je "preživjela" šestu seriju i neuspješan pokušaj Horvata jer je Primić potom zaustavio pokušaj Krivaneka, no nakon što u osmoj seriji ni Matošević nije bio precizan, Vokoun nije imao milosti te je pogotkom odveo Češku na SP.

Hrvatska će tako nastaviti svoj post što se tiče sudjelovanja na malonogometnim SP-ima, dosad je hrvatska futsal reprezentacija nastupila samo na SP-u u Gvatemali 2000.

Uzvratna utakmica drugog para dodatnih kvalifikacija, između Finske i Srbije, odgođena je zbog pozitivnih testova na koronavirus. Prvi susret igran prije četiri dana u Kragujevcu dobila je Srbija 1:0.