'Jakobušić će na Poljudu biti dok bude mogao raditi po svome'

Hajduk, Dinamo, Vatreni i COVID - teme su o kojima je u Studiju 4 Petar Vlahov razgovarao sa svojim gostom, sportskim novinarom Mariom Zorkom.

Unatoč smjenama u Hajduku, u upravi i na klupi, momčad s Poljuda nije stigla do pobjede na domaćem terenu. U derbiju odigranom ove subote Hajduk je odigrao 1:1 s Osijekom, uz promašeni kazneni udarac u 96. minuti. To je Splićanima četvrta propuštena najstroža kazna u nizu.

- To zorno govori koliko momčad Hajduka nema samopouzdanja kad se promašuje toliko kaznenih udaraca, pogotovo onda kada izravno odlučuju o rezultatu kao što je bio slučaj s Osijekom, komentirao je Zorko.

- Također je to i odraz kako se vodila dosadašnja stručna politika u klubu. Momčad je preslika tog kaosa i nesigurnosti koja se uvukla, dodaje Zorko.

Što donosi promjena i novi predsjednik?

- Osobno mislim da su promjene u Hajduku došle ne u pet do 12, nego u 12 i 10, 12 i 15 i da je konačno nakon dugo vremena izabran pravi čovjek na pravo mjesto. Lukša Jakobušić je čovjek koji ima autoritet i u sportskim i u poslovnim krugovima. Bio je dugogodišnji predsjednik vaterpolskog kluba Jug, i bio je predsjednik Juga i u onoj sezoni kada je klub napravio povijesni uspjeh osvojivši svih pet trofeja i bio prvi u svim natjecanijma, smatra Mario Zorko.

Može li se povući paralela Juga i Hajduka? Znamo što Jug znači za Dubrovnik, znamo i da i u Jugu ima različitih struja i interesa. Lukša Jakobušić je u Jug doveo Zagrepčanina, Mladostaša Vjeku Kobešćaka, a ne treba govoriti kakav je rivalitet između Juga i Mladosti.

- Vjeko Kobešćak potpisuje gotovo sve uspjehe Juga posljednjih godina i do je dobra usporedba. Vaterpolo klub Jug je za Dubrovnik upravo ono što je Hajduk za Split. Jakobušić je u Jugu pokazao kako treba voditi klub, kaže Zorko.

Ima li Jakobušić odriješene ruke za povlačiti i oštrije poteze?

- Siguran sam da će Lukša Jakobušić na Poljudu biti dok god će imati odriješene ruke i dok će moći raditi po svome. To je jedini put kojim se može upravljati takvom institucijom kao što je Hajduk. On je odmah otvoreno i iskreno rekao što osjeća i kako misli da treba voditi Hajduk, rekao je Zorko.

O hrvatskom prvaku Dinamu, koji je uspješan u Europi, no ima malih problema s koronavirusom.

- S obzirom na okolnosti Dinamo se dobro nosi s tom situacijom i od svih klubova u Prvoj HNL Dinamo je najviše pazio da ne dođe do proboja koronavirusa, no svejedno je došlo. Modri su odlično odradili jesenski dio sezone. O igri se uvijek može razgovarati, ali Dinamo je među europskim velikanima jedina momčad koja nije primila gol u europskoj ligi i to pokazuje europski gard momčadi, kaže Zorko.

Što se pak reprezentacije tiče, Vatreni u srijedu igraju prijateljski dvoboj s Turskom u Istanbulu, a onda ih čekaju dvoboji u Ligi nacija. Zbog problema s koronom, 'rampu' za dolazak nekih igrača spustili su Talijani, no Milan Badelj, Marcelo Brozović i Ivan Perišić bit će s reprezentacijom.

- Reprezentacija je već u Istanbulu i s njom su Badelj i Brozović koji su došli u Zagreb i odletjeli u Istanbul, a Perišić je izravno iz Milana odletio u Tursku. Kakve će biti reperkusije i hoće li ih uopće biti, to u ovom trenutku ne znamo. Osim toga, nisu bile odluke klubova da igrače ne puste na reprezentativna okupljanja, već su to odlučili njihovi regionalni stožeri, rekao je Zorko.

Pogledajte cijeli razgovor!