Amerikanci bez kvalifikacija do nastupa na SP-u u rukometu

Svjetska rukometna federacija (IHF) odlučila je bez kvalifikacija uvrstiti američku reprezentaciju među 32 momčadi koje će se natjecati na 27. svjetskom prvenstvu za rukometaše kojem će Egipat biti domaćin od 13. do 31. siječnja 2021.

Nominaciju reprezentacije SAD-a zatražio je od IHF-a je predsjednik Sjevernoameričke i karipske rukometne konfederacije (NACHC) Mario Garcia de la Torre, navodeći kao razlog nemogućnost održavanja kvalifikacijskog turnira u postojećoj epidemiološkoj situaciji.

IHF je taj zahtjev prihvatio te naveo nekolicinu argumenata kojima se vodio pri odluci, kao što su važnost SAD-a kao rukometne nacije za globalni razvoj rukometa, dogovor s američkim televizijskim kućama za prikazivanje rukometnih utakmica te stvaranje snažne momčadi za Olimpijske igre 2028. kojima će domain biti Los Angeles.

Reprezentacija SAD-a će na završnom turniru SP-a sudjelovati sedmi put u povijesti, a prvi put nakon 2001., kad je u Francuskoj osvojila zadnje, 24. mjesto.

Američki rukometaši će u Egiptu igrati u skupini E s Norveškom, Francuskom i Austrijom.

Hrvatska reprezentacija se nalazi u skupini C s Katarom, Japanom i Angolom.

U Egiptu će se prvi put u povijesti na završnici SP-a natjecati 32 momčadi, a još je nepoznato koja će biti četvrta reprezentacija iz Južnoameričke i centralnoameričke konfederacije, uz Brazil, Argentinu i Urugvaj koji su se kvalificirali.

Čile, Paragvaj, Salvador i Kolumbija trebali su se boriti od 4. do 7. studenoga na turniru kojem je domaćin trebao biti Urugvaj, ali je natjecanje otkazano, jer su Kolumbija i Paragvaj zabranili putovanje svojim reprezentacijama.