Vranković: Bez Europe teško da će biti kvalitete

Predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza Stojko Vranković za Hrvatski je radio odgovorio na prozivanje Saveza iz prošlotjednog "sportskog trilera o ABA ligi", ali i objasnio moguće scenarije u domaćem prvenstvu pogorša li se situacija oko koronavirusa.

- Najgore je da se otkazuju utakmice jer smo imali preveliku pauzu. Međutim, opet prije svega trebamo gledati na zdravlje naših sportaša, i ne samo sportaša, i sudaca i delegata i na koncu konca publike koja je u manjoj mjeri. Najbitnije je da se svi skupa pridržavamo ovih mjera koje je iznio nacionalni stožer. Preko ljeta napravili smo tri moguća scenarija i obavili radni sastanak s predstavnicima klubova. Prvi je da krenemo u Ligu ovako kako smo krenuli - trokružno. Ako se situacija ne daj Bože pogorša sljedeći je scenarij da igramo na principu sjever-jug ili po sustavu 'blok natjecanja'. To bi konkretno značilo ako Zadar dođe u Zagreb igrati protiv Cibone da možda još veže utakmicu sa Zabokom ili Goricom. Treći scenarij je 'balon'. To bi bilo financijski zahtjevno, ne vjerujem da će se dogoditi, ali moramo računati na to.

U tzv. 'balonima' igrat će se kvalifikacije za Europsko prvenstvo sljedeći mjesec. Košarkaši igraju u Istanbulu, a košarkašice u Rigi.

- Na neki način smo uskraćeni za domaći teren, ali situacija je takva kakva je. FIBA se odlučila na domaćinstvo s obzirom na reprezentacije koje imaju dvostruko gostovanje. U ovom slučaju je to Turska koja je trebala igrati i u Hrvatskoj i u Nizozemskoj. Znači imali bi dva gostovanja. Nas čekaju dvije utakmice u Istanbulu protiv Turske i Švedske. Nadam se dobrom rezultatu. Treba nam još jedna pobjeda i mislim da smo putnici na Europsko prvenstvo. Što se tiče ženske reprezentacije, igračice i izbornik su stvorili jednu jako dobru kemiju i svlačionica im je zdrava.

Dragan Bokan, predsjednik KK Budućnost, izjavio je nedavno za Hrvatski radio kako Savezi imaju namjeru preuzeti ABA ligu.

- Dosta razgovaramo da naši klubovi poput Cibone, Zadra, Splita, sutra Šibenika, Osijeka i Škrljeva, igraju natjecanja pod ingerencijom FIBA-e. Ja osobno smatra da bez Europe teško da će biti kvalitete.