Kitata i Kosgei pobjednici Londonskog maratona

Etiopljanin Shura Kitata i Kenijka Brigid Kosgei pobjednici su Londonskog maratona koji je održan u nedjelju, zbog koronavirusa pet mjeseci kasnije nego inače i to prilagođenom rutom.

Kitata je po hladnom i kišnom vremenu u posljednjim metrima pobijedio Kenijca Vinsenta Kipchumbu, zabilježivši vrijeme 2:05.41, što je jedan od sporijih pobjedničkih rezultata na glavnim maratonima u posljednje dvije godine. Kipchumba je bio drugi sa sekundom sporijim rezultatom, dok je treće mjesto osvojio Etiopljanin Sisay Lemma sa četiri sekunde zaostatka.

- Kenenisa Bekele mi je pomagao u ovoj utrci i savjetovao me je kako trčati. Sretan sam zbog pobjede, kazao je Kitata.

Svjetski rekorder Kenijac Eliud Kipchoge, koji je bio veliki favoriti za pobjedu nakon što je njegov najveći konkurent Kenenisa Bekele odustao zbog ozljede, je zauzeo tek osmo mjesto.

Nekoliko dana uoči maratona najavljivao se veliki okršaj između Kipchogea i Bekelea, možda čak i novi svjetski rekord. Ali ništa se od toga nije dogodilo. Bekele je otkazao nastup u petak zbog ozljede mišića, a 35-godišnji Kipchoge, četverostruki pobjednik u Londonu, pokazao je kako je i on pobjedljiv.

- Jako sam razočaran. U početku sam se osjećao dobro, ali kasnije sam imao problema s desnim uhom koje mi je bilo začepljeno, a osjetio sam i bolove u kuku. Bilo je hladno, ali ne želim se opravdavati za situaciju, rekao je za BBC nakon utrke Kipchoge.

U ženskoj konkurenciji titulu je odbranila svjetska rekorderka Kenijka Brigid Kosgei. S vremenom 2:18:58 bila je gotovo pet minuta sporija od svog rekorda, ali svejedno više od tri minute brže od drugoplasirane Amerikanke Sarah Hall. Treža je bila Kenijka Ruth Hepngetich.

- Vrijeme nas nije poslužilo, pa se mose mučil. Nisam se dobro pripremila zbog pandemije, ali iduće godine očekujem bolje rezultate, kazala je Kosgei.

REZULTATI:

MUŠKI:
1. Shura Kitata (Eti) 2:05:41
2. Vincent Kipchumba (Ken) 2:05:42
3. Sisay Lemma (Eti) 2:05:45
4. Mosinet Geremew (Eti) 2:06:04
5. Mule Wasihun (Eti) 2:06:08...

ŽENE:
1. Brigid Kosgei (Ken) 2:18:58
2. Sara Hall (SAD) 2:22:01
3. Ruth Hepngetich (Ken) 2:22:05
4. Ashete Bekere (Eti) 2:22:51
5. Alemu Megertu (Eti) 2:24:23...