SP - biciklizam: Julian Alaphilippe svjetski cestovni prvak

Francuski 28-godišnji biciklist Julian Alaphilippe novi je svjetski cestovni prvak nakon što je u nedjelju slavio u 258,2 kilometara dugačkoj utrci voženoj u talijanskoj Imoli, a na cilj autodroma Dino i Enzo Ferrari stigao je za šest sati, 38 minuta i 34 sekunde.

U sprintu skupine od petorice biciklista koja je došla 24 sekunde iza pobjednika, srebrnu medalju osvojio je Belgijac Wout Van Aert, dok je bronca u fotofinišu pripala Švicarcu Marcu Hirchiju koji je za širinu gume nadmašio četvrtoplasiranog Poljaka Michala Kwiatkowskog.

Peti je ciljem prošao Danac Jakob Fuglsang, a šesti je bio Slovenac Primož Roglič.
Alaphilippe je postao prvi Francuz koji se okitio naslovom svjetskog prvaka i zaradio majicu duginih boja nakon 23-godišnje suše za jednu od najvećih biciklističkih nacija.

Francuz je u odlučujući napad krenuo 17 kilometara prije cilja, pred vrh uspona na Cima Gallisternu u posljednjem, devetom krugu trase od 28,8 km i stvorio zalihu od 15-ak sekundi koju je uspio sačuvati do cilja, jer se grupa od petorice vozača iza njega nije mogla uskladiti i zajednički krenuti u lov.

- Ovo je ispunjenje mog sna, izjavio je Alaphilippe nakon što je u suzama prošao ciljem.

Pobjednik Tour de Francea Tadej Pogačar pokušao je pobjeći krug i pol prije kraja utrke, ali nije imao dovoljno snage da bi zadržao stvorenu prednost od 20-ak sekundi te je na kraju utrku završio na 33. mjestu.