Direktor Cedevite Olimpije o početku ABA lige

Ponovno su se uzburkale vode ABA lige. Organizirane su skupštine i vođene rasprave oko priznavanja. Spominje se da su Cedevita Olimpija i Budućnost glavni pomiritelji svega. Davor Užbinec, direktor Cedevite Olimpije rekao je za Hrvatski radio kako se očekuje 3. listopada početak sezone te kako su svi klubovi izrazili želju za nastupanjem. 

Užbinec je naglasio kako je bilo uzburkano zadnjih nekoliko mjeseci oko ABA lige.  

- Nije baš vodio najboljim putem da bi se liga mogla nastaviti, započeti nova sezona. Bilo je tu puno pravnih igara prvenstveno od strane Crvene zvezde i Partizana koji su pravno i ispravno tražili neke stvari. Međutim, uvjetovali su jedni druge s opet nekim pravnim stvarima koji su kočili cijeli sustav, cijelu ligu.  U zadnje vrijeme svi klubovi su se osjećali kao taoci ta dva kluba jer su oni u međusobnom sukobu i zakočili cijeli način funkcioniranja lige, rekao je.

Davor Užbinec je istaknuo kako nova sezona treba startati za tjedan dana, sljedeći vikend.

- Ono što je nužno da se napravi da bi sezona mogla početi da svoje društveno aktivne prazne propozicije natjecanja, sudačke liste i u ovom slučaju Covid protokoli koji su nam neophodni da bi se natjecanje moglo započeti. Isto tako, bilo je potrebno dogovoriti i potvrditi nove direktore. Direktora društva Dubravka Kmetovića, novog sportskog direktora Miliju Vojnovića, gdje smo zbog raznih borbi i sukoba koji su bili odgađali i pomicali, rekao je Užbinec.

Prije tjedan dana na neki način Budućnost, Cedevita Olimpija, uzele su glavnu riječ, inicirale i od drugih klubova tražile način kako će doći do rješenja. 

- Odlučili smo preskočiti sve točke koje su sporne i fokusirati se na sportski dio natjecanja i na taj način organizirati skupštinu i na njoj glasati za pravilnike koji su potrebni. Mi smo u petak imali prvi dio na kojem smo odlučili da bez obzira na klubove koji ne žele sudjelovati u tome, ako imamo većinu, da ćemo ako izglasamo većinom glasova krenuti s ligom. U petak je devet klubova koji su jednoglasno sudjelovali, neki klubovi se nisu pojavili. Izabrali smo Bokana iz Budućnosti da vodi skupštinu i izglasali smo dnevni red na kojem smo izbacili prijedloge koji se tiču nekih drugih pravnih stvari. Samo smo ostavili sportski dio i izbor direktora, rekao je Užbinec.

U subotu se odazvalo svih 12 klubova. Crvena zvezda je odlučila nakon usvajanja dnevnog reda za koji su bili protiv, da će samo prisustvovati, ali neće sudjelovati u glasanju. Odluke su donesene većinom. Potvrđeni su direktori. Stvoreni su svi preduvjeti kako bi liga mogla početi sljedeći tjedan. 

Davor Užbinec je istaknuo kako ima nekoliko stvari oko kojih se svi spore.

- Partizan smatra da postoji sukob interesa između Crvene zvezde i FMP-a i traži oda osim Trgovačkog suda u Zagrebu, imamo u društvenom ugovoru upisani i nadležnost arbitražnog suda u Lausannei.  Crvena zvezda na to ne pristaje. Što se tiče društvenog ugovora, moramo imati suglasnost svih klubova unutar lige. Mi smo s ovom današnjim skupštinom preskočili taj dio i ostavili za sljedeću skupštinu, rekao je Užbinec.

Svi klubovi su odlučni da se problemni riješe što je moguće prije.

- Vjerujem da ćemo u jednoj od sljedećih skupština ići u pravne stvari i srediti ih kako bi liga dobila maksimalni legalitet, pravne uvjete da može funkcionirati bez da se jedan klub može žaliti na bilo što. U planu je promjena društvenog ugovora da se daju puno veće ovlasti direktorima društva kako bi skupština svih klubova i predstavnici vršila neku funkciju nadzornog odbora, a ligom bi upravljao menadžment. Mislim da je to pravi put da se izbjegnu situacije gdje klubovi upliću u previše stvari, umjesto da se prepusti menadžmentu da upravlja i vodi, rekao je Užbinec.

Davor Užbinec je istaknuo za kraj da postoje svi preduvjeti da liga počne
3. listopada.

- Svi klubovi su izrazili želju za nastupanjem. Očekujem, ukoliko se nešto nepredviđeno ne dogodi, da će ABA liga u roku sedam dana početi i da ćemo ponovno imati kvalitetnu košarku u regiji, zaključio je.