Marinić zaustavljen u polufinalu Europskog prvenstva

Hrvatski kanuist Matija Marinić nije uspio izboriti nastup u finalu Europskog prvenstva u slalomu na divljim vodama, koje se održava u Pragu.

Posljednjeg dana Europskog prvenstva u polufinalnoj utrci zauzeo je 16. mjesto, a u finale je ušlo deset najbržih.

- Četvrta vrata bila su mu kobna. Nakon što je napravio veliku tehničku pogrešku na tim vratima, pokušavao se koncentrirati da dalje ne griješi, no i na idućim je vratima imao dosta dodira. Sve to usporilo ga je i donijelo mu kaznene bodove zbog čega je pao na 16. mjesto. Takva vožnja odraz je dugog razdoblja bez treninga i natjecanja. No, nastupom hrvatske reprezentacije na ovom Europskom prvenstvu ne smijemo biti nezadovoljni. Povratak na natjecanja, kojih nije bilo pola godine, za sve je psihički izuzetno važan. Sada znamo gdje smo i krećemo u novi ciklus treninga, rekao je Stjepan Perestegi, trener hrvatske reprezentacije.

Matija Marinić svjestan je da mu povratak u pravu formu tek predstoji.

- Na današnji rezultat utjecali su moj oporavak od operacije koljena i premalo treninga na divljim vodama zbog pandemije koronavirusa. Do nastupa na Olimpijskim igrama u Tokiju u srpnju iduće godine imam dovoljno vremena da se vratim u formu koja me može približiti osvajanju odličja, rekao je Marinić.

Branko Lovrić, glavni tajnik Hrvatskog kajakaškog saveza i izbornik hrvatske reprezentacije, u Pragu se susreo s visokim predstavnicima Međunarodne kajakaške federacije. Oni su mu otkrili kako se upravo planiraju treninzi za kajakaše i kanuiste pred Olimpijske igre u Japanu.

Naime, na stazama koje će se koristiti za natjecanja tijekom Olimpijskih igara kajakaši i kanuisti moći će trenirati 45 dana. Budući da će se u Japan na treninge odlaziti tri puta po 15 dana umjesto jedanput na 45 dana, kako se išlo uoči prethodnih Olimpijskih igara, hrvatskim će predstavnicima to biti zahtjevno financijski i organizacijski. No, nadaju se da će takvo treniranje moći pretvoriti u prednost te uloženi trud kapitalizirati odličjem.

Kanuist Marinić trenutno je jedini iz hrvatske reprezentacije koji je izborio nastup na Olimpijskim igrama. Kajakaši će isto pokušati na kvalifikacijskim natjecanjima u svibnju iduće godine.