Rukometašima laka skupina, Červar: Nismo nezadovoljni ždrijebom

Hrvatski rukometaši igrat će u skupini C Svjetskog prvenstva koje će se od 14. do 31. siječnja 2021. održati u Egiptu, a protivnici će nam biti Katar, Japan i Angola.

U spektakularnoj svečanosti na platou Gize držan je ždrijeb 27. Svjetskog rukometnog prvenstva, a Hrvatska je dobila skupinu s kojom objektivno može biti zadovoljna.

- Ne možemo reći da smo nezadovoljni ždrijebom. Sljedeća godina je vrlo zahtjevna, jer kao što znate čeka nas SP, pa olimpijske kvalifikacije, pa nadam se nakon toga i Olimpijske igre u Tokiju. Jako je bitno da svi ostanemo zdravi, u cijeloj ovoj situaciji s koronom. Katar smo nedavno pobijedili u Poreču na Croatia kupu, Japan je reprezentacija u stalnom uzrastu , a ja sam kao izbornik Makedonije igrao s Angolom i znam da mogu biti neugodni. Dalje ne bih previše razmišljao i kalkulirao jer svaka utakmica je priča za sebe. Mi moramo biti zdravi i motivirani , i onda ne bi smjelo hiti poteškoća, kazao je izbornik hrvatske muške rukometne reprezentacije Lino Červar.

Hrvatska je prilikom ždrijeba bila u prvom šeširu u skupini Danskom, Španjolskom, Norveškom, Slovenijom, Njemačkom, Portugalom i Švedskom.
Domaćin Egipat bio je u drugom, a Francuska nakon slabog nastupa na Europskom prvenstvu tek u trećem šeširu ili potu. To su nedvojbeno bile dvije reprezentacije koje su svi željeli izbjeći u ždrijebu. Na kraju su Egipćani odabrali skupinu sa Švedskom, Češkom i južnoameričkom reprezentacijom koja to mora izboriti nakon skorašnjih kvalifikacija, a Francuzi su u skupini s Norveškom, Austrijom i predstavnikom Sj. Amerike koji to također mora izboriti kroz kvalifikacije. Tri najbolje ekipe iz svake skupine idu dalje.

Hrvatskoj će nastup u Egiptu biti 14. na svjetskim prvenstvima, a uz zlato 2003. godine, tu su još tri srebrne i jedna brončana medalja. Posljednja medalja najmanjeg sjaja osvojena je pod vodstvom Slavka Goluže, prije sedam godina u Španjolskoj.

Svjetsko prvenstvo u Egiptu prvo je u povijesti s 32 reprezentacije. One su razvrstane u osam skupina po četiri reprezentacije od kojih će samo najslabija otpasti u prvom krugu. Nakon toga formiraju se četiri skupine s po šest reprezentacija od kojih na kraju dvije najbolje idu u četvrtfinale, odnosno nokaut fazu i borbu za medalje. Osmina finala dakle više ne postoji. Prvenstvo se igra u dva grada. Tri dvorane nalaze su u Kairu i njegovoj široj okolici, a četvrta je u Alexandriji koja je od Kaira udaljena 125 kilometara. Egipćani se još uvijek nadaju da će gledatelji moći nazočiti susretima.
Skupina A:
Njemačka
Mađarska
Urugvaj
Kapverdski otoci

Skupina B:
Španjolska
Tunis
Brazil
Poljska

Skupina C:
HRVATSKA
Katar
Japan
Angola

Skupina D:
Danska
Argentina
Bahrein
Kongo

Skupina E:
Norveška
Austrija
Francuska
Pobjednik turnira Južne i Srednje Amerike

Skupina F:
Portugal
Alžir
Island
Maroko

Skupina G:
Švedska
Egipat
Češka
Pobjednik prvenstva Sjeverne Amerike i Kariba

Skupina H:
Slovenija
Bjelorusija
Južna Koreja
Rusija