Brezni za HRT uoči nastavka sezone: Spremni smo na sve

Utakmicom između Varaždina i Gorice u petak u 20 sati navečer počet će nova nogometna sezona u Hrvatskoj. Tek što je jedna sezona završila počinje druga, s nikad manjom pauzom između jedne i druge.

- Ova godina će se pamtiti, nedavno završena sezona trajala je kalendarski dulje od godinu dana. To još nismo zabilježili. Nakon svega, muka s nastavkom, jedno zadovoljstvo je da smo uspjeli odigrati i bez većih problema završiti sezonu i to još super zanimljivu vezano uz klubove koji su tražili plasman u UEFA-ina natjecanja, rekao je povjerenik za natjecanja Josip Brezni u razgovoru za Hrvatski radio dodavši kako su s klubovima već dogovoreni mogući scenariji za sezonu 2020./2021.

- Svi zajedno smo se složili ako bi eventualno opet došlo do neke dulje stanke koja bi onemogućila da se kalendar popuni, koji je ionako pun - do kraja 19.12. završavamo jesenski dio pa počinjemo 23. siječnja s četiri srijede da bi do 15. svibnja završili - morat će se  u tom slučaju mijenjati način odigravanja pa je moguće da bi u takvoj situaciji otpao četvrti krug u natjecanju Prve lige. Ipak se nadam da neće doći do zaustavljanja kao što je bilo, ali moramo biti spremni.

Brezni u novu sezonu ulazi i kao povjerenik Druge HNL koja ima 18 klubova.

- Već je donesena odluka da će se sljedeće godine vratiti na ligu 16. U sezoni  2022./2023. ići će se na 12 klubova u Drugoj ligi i formirat će se jedinstvena Treća liga na razini Hrvatske.

U kolovozu će se većina utakmica Prve HNL igrati od 17.55 i 20.05, a petkom u 20 sati, kako se ne bi ulazilo u UEFA-in termin. Satnica će se promijeniti u rujnu kad će se prilagoditi vremenskim uvjetima. Gledatelja zasad nema.

- Pokušat ćemo ne staviti u rizik posebno klubove koji igraju u Europi s obzirom na to da znamo da što se tiče UEFA-inih pravila situacija je bitno rigoroznija. Mi bismo teoretski mogli napraviti neku odgodu ako se dogodi neka zaraza, onda samoizolacija nekog igrača... Kod UEFA-e to ne prolazi. Ako na datum odigravanja utakmice imate taj problem, izgubit ćete utakmicu. Prevelik je rizik u odnosu na moguću dobit.

Izvršni odbor HNS-a odlučio je da će u Ligu prvaka Dinamovi juniori, iako je kod prekida natjecanja Hajduk bio prvi na ljestvici. Odluka je to koja je izazvala mnogo reakcija.

- To se znalo od početka da ne možete pronaći rješenje koje bi sve zadovoljilo. Išlo se primijeniti pravilo koje je većina zemalja Europe primijenila na sugestiju UEFA-e. Mislim da je to bilo logično i najpravednije.