Novi izazov u karijeri bivšeg hrvatskog reprezentativca

Bivši hrvatski nogometni reprezentativac Ognjen Vukojević pred sobom ima novi izazov. Uz dužnost izbornika hrvatske U-20 selekcije, te skauta A reprezentacije, Vukojević je prihvatio mjesto pomoćnog trenera kijevskog Dinama, kluba u kojem je proveo sedam godina svoje igračke karijere.

S kijevskim Dinamom Vukojević je potpisao dvogodišnji ugovor, bit će pomoćnik legendarnog rumunjskog trenera Mircee Luceskua. Uz vrhunskog stručnjaka kakav je Lucesku, kaže, može se mnogo toga naučiti i napredovati.

- On je Alex Ferguson Balkana, istočne Europe, svjetski trener koji je trenirao mnoge velike klubove i reprezentacije. Čast mi je da mogu biti njegov pomoćni trener, da mogu puno toga naučiti, kaže Vukojević.

Budući da je izbornik reprezentacije do 20 godina i skaut Zlatka Dalića u A selekciji, Vukojević je prije ulaska u ovu ukrajinsku avanturu morao tražiti dopuštenje Hrvatskog nogometnog saveza. Nije bilo problema, no hoće li biti problema s usklađivanjem obveza? 

- Naravno da će ovo zahtijevati ogromno odricanje, ogroman rad, međutim, nogomet je moj život, stvarno ga živim od 0 do 24, veselim se svakom treningu, svakoj utakmici, svakoj pripremi i analizi i vjerujem da će biti sve u redu.

Kao igrač, Vukojević je u sedam godina provedenih u Dinamu skupio više od 200 nastupa i osvojio četiri trofeja - prvenstvo, kup i dva Superkupa. Posljednje četiri godine prvenstvom je dominirao Šahtar, tako da je jedan od glavnih ciljeva za sezonu koja dolazi povratak Dinama na vrh ukrajinskog nogometa.

- S obzirom da kreću kvalifikacije za Ligu prvaka, Liga prvaka je prvi cilj, potom prvenstvo Ukrajine i probati naslov vratiti u Kijev, Šahtar je ove godine tu bio bolji, i naravno, nacionalni kup, koji je ovdje uvijek zanimljiv. Bit će teško na tri fronta, a znamo da Dinamo Kijev svake godine ima velike ambicije, i da se želi vratiti na one stare staze.

Za sportskog direktora Šahtara nedavno je imenovan Darijo Srna, pa će Vukojević, kao i nekada u igračkim danima, voditi veliku borbu s legendarnim kapetanom Vatrenih. Njihov prvi obračun dogodit će se 25. kolovoza u ukrajinskom Superkupu.

- S Darijom sam dugi niz godina i jako dobar prijatelj i suigrač i u reprezentaciji, a i u Ukrajini smo dugo godina bili konkurenti igrači, a sada se dogodilo da ćemo i na drugim funkcijama opet imati nogometne duele. Sigurno će biti jako zanimljivo, dodaje Ognjen Vukojević.