NFL: Postignut dogovor između igrača i vlasnika klubova

Izvršni odbor Udruženja igrača američke profesionalne lige američkog nogometna (NFLPA) velikom većinom glasova, sa 29-3, prihvatilo je posljednji prijedlog vlasnika klubova o izmjenama pojedinih stavki kolektivnog ugovora, odnosno načinima kako se odnositi u raznim situacijama koje bi se mogle pojaviti vezane uz pandemiju koronavirusa tijekom sezone, kao i o tome kako će raspodijeliti planirani gubici prihoda.

Ovim dogovorom osigurano je otvaranje trening-kampova za novu sezonu koje je predviđeno za utorak.

Prema dogovoru igrača i vlasnika klubova, "salary cap" za 2020. godinu ostat će 198.2 milijuna dolara, dok će se gubici koji se pojave ove sezone zbog nemogućnosti dolazaka gledatelja na utakmice rasporediti na "salary capove" od 2021. do 2024. godine.

Tako se "salary cap" za 2021. godinu neće spuštati ispod 175 milijuna dolara, dok će se svi ostali gubici koji se pojave u ovoj godini ravnomjerno rasporediti od 2022. do 2024.

- Zajednički smo radili na unapređivanju protokola koji bi minimalizirali rizik za navijače, igrače i osoblje klubova. Ova sezona će nedvojbeno predstavljati dodatne izazove, ali u potpunosti smo posvećeni tome da odigramo čitavu sezonu koja će kulminirati Super Bowlom, izjavio je povjerenik NFL-a Roger Goodell.

U slučaju da će se sezona ipak morati skraćivati, igračima će biti isplaćeni iznosi ugovora u skladu s postotkom odigranih susreta.

Igrači koji zbog zabrinutosti za moguću zarazu koronavirusom ne žele igrati u novoj sezoni, imaju rok do 3. kolovoza izjasniti se o tome te će dobiti određenu kompenzaciju.