Zbog Drogbe FIFPro suspendirao Bjelokošćansku udrugu igrača

Međunarodno udruženje nogometnih profesionalaca FIFPro suspendiralo je Bjelokošćansku udrugu nogometaša (AFI) iz razloga što je ova prije 10-ak dana odbila podržati kandidaturu Didiera Drogbe za predsjednika Bjelokošćanskog nogometnog saveza.

- Mi, predsjednik i glavni tajnik FIFPro-a Philippe Piat i Jonas Baer-Hoffmann, objavljujemo trenutačnu suspenziju Bjelokošćanske udruge nogometaša. Vaša odluka mat će negativan utjecaj na zaštitu nogometaša kako u Obali Bjelokosti, tako i šire, a to je glavni cilj FIFPro-a i njezinih članica. FIFPro postoji kako bi bio na usluzi nogometaša i štitio njihova prava. Vaša odluka je očiti primjer zanemarivanja te obaveze i interesa svoga članstva. ovom suspenzijom AFI gubi sva prava kao članica FIFPro-a, stoji u pismu FIFPro-a predsjedniku AFI-ja Cyrilleu Domoraudu.

Iz FIFPro-a napominju kako je AFI i ranije u nekoliko navrata ozbiljno kršio odredbe njihova statuta.

Umjesto Drogbe AFI je nedavno podržao kandidaturu aktualnom dopredsjedniku Bjelokošćanskog saveza Idrissu Diallou. Izbori za novog predsjednika NS Obale Bjelokosti održat će se u rujnu, a svaki od kandidata mora osigurati potporu jedne od pet posebnih interesnih skupina. Još ranije je i udruga trenera podržala Dialla, dok su udruge sudaca i bivših igrača podržala kandidaturu trećeg aspiranta za mjesto predsjednika Soryja Diabatea. Drogbi je tako za uspješno podnošenje kandidature preostalo samo izboriti se za podršku udruge medicinskih radnika u nogometu.

Osim podrške jedne od pet navedenih interesnih skupina, kandidat za predsjednika mora biti nominiran od strane najmanje tri prvoligaška te dva niželigaška kluba.