U Tokiju obilježena godinu dana do početka odgođenih OI

Na nacionalnom stadionu u Tokiju skromnom 15-minutnom ceremonijom je obilježena godina dana do početka odgođenih Olimpijskih igara.

Zbog koronavirusa na stadionu nije bilo gledatelja, a sudjelovala je nekolicina japanskih sportaša, među kojima i plivačica Rikako Ikee, koja se bori s leukemijom.

- U ime svih sportaša svijeta nadamo se i priželjkujemo da ćemo za točno godinu dana na ovom mjestu zapaliti olimpijski plamen, kazala je Ike, dok je video-poruku poslao i predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach.

- Do početka Igara je točno godinu dana, a pred nama je jo mamutski dio posla. Zahvaljujem našim japanskim domaćinima koji su napravili sjajan posao od odluke da odgodimo Igre.

Olimpijske igre su trebale početi u petak, ali su u ožujku zbog pandemije koronavirusa odgođene za period od 23. srpnja do 8. kolovoza 2021. 

Proslava je upriličena na dan kada je broj zaraženih u Tokiju u četvrtak dostigao brojku od 366, što je najveći broj od početka pandemije. Gradske vlasti su podigli stupanj uzbune na  maksimalni, četvrti stupanj, a stanovništvo je pozvano da izbjegavaju nepotrebne izlaske preko vikenda, dok lokalne vlasti razmatraju nova ograničenja u komercijalnim aktivnostima.