Nema dodjele Zlatne lopte

Zlatna lopta, trofej za najboljeg nogometaša i nogometašicu svijeta u izboru France Footballa, ove godine neće biti dodijeljena po prvi put u 64-godišnjoj povijesti ove nagrade, a organizatori su kao razlog naveli uništenu sezonu izbijanjem pandemije izazvane koronavirusom.  

Nagrada je prvi put dodijeljena 1956. godine najboljem nogometašu, a od 2018. novinari koji sudjeluju u izboru francuskog nogometnog magazina daju svoj glas i za najbolju svjetsku nogometašicu.

Tekuća sezona, koja se približava kraju, u većini je europskih zemalja izazvala prekid domaćih natjecanja od ožujka do lipnja, a završnice Lige prvaka i Europske lige tek trebaju biti odigrane. Europsko prvenstvo, koje je trebalo biti održano od lipnja do srpnja ove godine, odgođeno je za godinu dana.

- Iz sportske perspektive, dva mjeseca (siječanj i veljača) od jedanaest općenito potrebnih za stvaranje mišljenja i odlučivanje tko će podići trofeje, predstavljaju premalo za procjenu i prosudbu... Ne treba smetnuti s uma ni činjenicu da su ostale utakmice odigrane, ili će biti odigrane, u neuobičajenim okolnostima (bez gledatelja, s pet zamjena), izjavio je u priopćenju glavni urednik France Footballa Pascal Ferre.

Nagrada je prošle godine, po šesti put pripala Argentincu Leu Messiju, koji je kao slavodobitnik naslijedio kapetana hrvatske reprezentacije Luku Modrića. U konkurenciji nogometašica 2019. je slavila američka reprezentativka Megan Rapinoe.