Ferrari spreman odreći se financijskih povlastica u Formuli 1

Momčad Ferrarija spremna je potpisati novi, ravnopravniji Concorde sporazum za razdoblje od 2021. nadalje. Tim sporazumom reguliraju se odnosi i raspodjela novca između Međunarodne automobilističke federacije (FIA), momčadi i tvrtke Formula One, a dosad je, zbog bogate povijesti i sudjelovanja u Formuli 1 od samih početaka,  davao poseban status Ferrariju.


Prvi Concorde sporazum, koji naziv vuče od pariškog trga Concorde na kojem se nalazi sjedište FIA-e, potpisan je 1981. godine, a trenutačno je na snazi sedmi sporazum potpisan 2013. s rokom isteka u prosincu ove godine.

Pregovori oko novog sporazuma su bili blizu dovršetka u siječnju, ali je izbijanjem pandemije bolesti Covid-19 taj proces prekinut, a potpisivanje sporazuma odgođeno.

Ferrari je najpoznatija i jedina momčad koja sudjelovala u svim dosadašnjim utrkama Svjetskog prvenstva Formule 1 i zahvaljujući svojoj bogatoj povijesti i statusu, uživao je financijske povlastice. Postoje indicije da bi se to moglo promijeniti novim sporazumom, jer ostali vlasnici momčadi žele ravnopravniju raspodjelu novca kako bi imali ravnopravnije natjecateljske uvjete.

No, u Ferrariju tvrde da su već sada spremni potpisati novi sporazum.

- Želimo ga što prije potpisati. Vjerujem da je to važno za budućnost i zbog transparentnosti. Tako svi možemo znati na čemu smo, izjavio je direktor Ferrarijeve momčadi Mattia Binotto u Budimpešti, gdje će se u nedjelju održati Velika nagrada Mađarske, treća ovosezonska utrka Svjetskog prvenstva, nakon što su prve dvije vožene na stazi Red Bull Ring u austrijskom Spielbergu.

- Mi smo prilično zadovoljni, jer nam je jasno da F1 razumije važnost uloge Ferrarija u formuli 1. Za nas je to ključno, zaključio je Binotto.