Američka olimpijka suspendirana zbog dopinga

Finalistica utrke na 200 metara na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. godine, američka sprinterica Deajah Stevens (25), suspendirana je na 18 mjeseci zbog kršenja antidopinških pravila, priopćila je Jedinica za očuvanje integriteta u atletici (AIU).

Stevens je početkom svibnja privremeno suspendirana, a danas je doznala kaznu zbog izbjegavanja nenajavljenih dopinških testova. Istražiteljima nije rekla gdje trenira i ostaje, pa su je tri puta bezuspješno tražili.

Prema antidopinškim pravilima svaki sportaš mora obavijestiti kontrolore o svom kretanju 90 dana unaprijed kako bi u svakom trenutku bio dostupan za pristupanje nenajavljenim testiranjima. Kršenje ovog pravila rezultira suspenzijom.

Amerikanka je u finalu utrke na 200 metara na OI-ju u Rio de Janeiru zauzela sedmo mjesto, dok je godinu dana kasnije na Svjetskom prvenstvu u Londonu bila peta. Iste godine je osvojila i naslov američke prvakinje.

Stevens se može žaliti Sportskom arbitražnom sudu (CAS) U Laussani, a njezina kazna stupila je na snagu 17. veljače, što znači da bi mogla propustiti OI u Tokiju.