Šarić opisao kako izgleda život u NBA karanteni: Pravila su stroga

NBA momčadi pristižu u kompleks Disney Worlda u Orlando za predviđeni nastavak sezone 30. srpnja. Natjecanje će nastaviti 22 od 30 momčadi, među njima i Phoenix Sunsi za koje nastupa naš Dario Šarić. Hrvatski reprezentativac za HRT se javio po dolasku i otkrio što ga čeka, ima li zaraženih u njegovoj ekipi, kako će izgledati nastavak sezone te između ostaloga, hoće li ostati u Phoenixu i najjačoj ligi svijeta.

Dario, prije svega lijep pozdrav iz Zagreba i pitanje – kako ste?

- Pozdravljam vas i gledatelje. Dobro sam, nakon četiri mjeseca razmišljanja hoće li biti NBA sezone ili neće, evo nas konačno tu u Orlandu i mi kao ekipa imamo priliku se boriti, pokazati u najboljem svjetlu i napraviti pravi rezultat. Kako će to biti, vidjet ćemo, ali dečki su spremni, ja sam spreman, zadovoljan sam i sretan što smo ponovno na parketu i svakim danom se sve više veselim utakmicama.

Vi ste zajedno s cijelom momčadi stigli u Orlando, u kompleks Disney Worlda gdje će se bez gledatelja odigrati nastavak sezone. Kada ste došli, kakva je procedura?

- Najprije smo od 23. lipnja imali testiranje svaki drugi dan. Testirali su nas i na antitijela u krvi. To je trajalo sve dok se nismo spremili za put za Orlando, 7. srpnja. Čim smo stigli ovamo, odmah smo se svi testirali i morali smo biti u karanteni dva, tri dana. Nismo trenirali ni ništa, svi smo morali biti u sobama, dostavljali su nam hranu. Evo sad već zadnja dva dana smo počeli trenirati. Oni koji su bili pozitivni na koronavirus prije puta ostali su u Phoenixu, čekaju da budu negativni, mislim da dva testa zaredom moraju biti negativna, nakon čega slijedi 14 dana karantene prije nego što nam se mogu priključiti i trenirati ovdje s nama u Orlandu. Pravila su stroga, imamo narukvice, aplikaciju pomoću koje si svaki dan moramo mjeriti temperaturu. Imamo napravu za mjerenje kisika u krvi, kad se to sve ispuni, onda tek možeš šetati po hotelu, ići na doručak i ići na treninge. Još nam nije dozvoljeno da putujemo između hotela, recimo ne mogu ići vidjeti se s Ivicom Zupcem koji je u drugom hotelu ovdje u Orlandu.

Dakle, u vašoj momčadi ima zaraženih?

- Ima zaraženih igrača, neki su bili zaraženi prvi dan kad su bila testiranja, neki su imali to i prije... Neki su sad nedavno, ne smijemo puno govoriti o tome tko i što, ali...njih nema tu. Tu smo u okrnjenom stanju, nema nas dovoljno, ali pokušavamo se što bolje spremiti koji smo tu.

Neki igrači se boje, zapravo i protive nastavku sezone zbog visokog rizika i velikog broja zaraženih u SAD-u, primjerice Joel Embiid, vaš bivši suigrač iz Sixersa – koji je na let došao u zaštitnom odijelu, kakvo je vaše mišljenje o tome?

- Ja sam više nekako slijedio NBA u toj situaciji. Joel je došao ovdje, u zaštitnom odijelu išao u avion. Moje viđenje situacije je ako se već odlučilo napraviti rizik, svi znamo da je NBA takav da je u pitanju veliki novac, pogotovo sada jer neće biti međunarodnih sportova u osmom mjesecu. Počinje Liga prvaka, tu je sada NBA i mislim da će biti jako gledano, tu su TV prava...u neku ruku se mora. Ali, mislim da izbije li među nama, ako netko od nas bude zaražen koronavirusom, samo jedan, postoji velika mogućnost da se sve odgodi. Teško je meni išta govoriti, u Floridi svaki dan raste broj slučajeva. Jučer u Americi 60 tisuća novih. Mislim, mi smo dosta sigurni, izolirani ovdje gdje se nalazimo mi svi igrači. Ali, ponavljam, uđe li virus kod igrača, nisam epidemiolog, ali moguće je da će netko biti pozitivan. Iako smo po mom mišljenju zasada sigurni.

Koliko je ljudi dopušteno po svakom klubu unutar kompleksa?

- 35 ili 37, ima igrača koji će još doći naknadno i napraviti testiranja. Ograničen je broj ljudi, nema medija, jučer sam baš imao intervju, prikazan sam na velikom ekranu isto ovako preko Zooma. Novinari postavljaju pitanja, odgovaraš, sve je nekako čudno, ali moramo se prilagoditi tim promjenama za dobrobit zdravlja svih, pogotovo starijih ljudi. Ima starijih trenera, nitko ne bi volio doći u situaciju u kojoj se ne osjeća dobro. Nadam se da će sve biti u redu.

U kakvoj ste vi formi, kako ste trenirali ova posljednja četiri mjeseca?
 
- Nakon što je sve otkazano, poslije šest, sedam dana sam počeo individualno trenirati. U zgradi imam teretanu i tu sam već bio u solidnom ritmu, što se fizičkog stanja tiče. Iz kluba su nam slali svoje programe, pa sam imao šest, sedam treninga tjedno. Uskoro su počeli s otvaranjem dvorana, pet puta tjedno se trenirali, svaki igrač sa svojom loptom na svom košu. Bio je prisutan samo jedan trener, obavezno s rukavicama i maskom. Tako i sada kad nam dodavaju lopte. Tako smo radili do prije četiri dana kada smo išli na put ovdje. Nadam se da neće biti velikih ozljeda, to je riskantno nakon duge stanke i bez baze treninga. Mislim da će nas treneri znati najbolje pripremiti za utakmice.

Plan je da se sezona nastavi 30. srpnja, Utah Jazz i New Orleans Pelicansi otvaraju, najbolje 22 ekipe od 30 su tamo i čeka vas osam utakmica najprije?  13 ekipa je sa Zapada i 9 sa Istoka.

- Koliko informacija imam, da igrat će se osam utakmica. Na primjer, ako je između osmog i devetog na Zapadu razlika manje od četiri pobjede, oni će igrati jednu ili dvije utakmice za posljednje play-off mjesto. Igrat ćemo svi najmanje osam utakmica protiv ekipa iz obje konferencije, svaki drugi dan se igra. Krećemo 30. srpnja, naša je prva utakmica idući dan. Ima šest terena ovdje u Orlandu, organizatori su sve lijepo pripremili. Nije perfektno kako bi bilo da imamo svoju trening bazu, ali dobro je.

Kako Phoenix dočekuje ovaj nastavak?

- U neku ruku dolazimo bez opterećenja. Ovo je nama dobra pozivnica, dobra baza za iduću sezonu. Opet, ako budemo čvrsto igrali i svi na istoj stranici knjige kako se kaže, mogli bismo napraviti dobar rezultat. Imamo potencijala, dobre mlade košarkaše pune talenta i vjerujem da možemo napraviti dobar rezultat. Teško mi je govoriti možemo li u play-off.

Ako sezona završi u listopadu, predviđeno je da će nova početi u prosincu, što znači i duže trajanje preko ljeta, a znamo da bismo tada trebali igrati kvalifikacije za Olimpijske igre...znamo da je to još daleko, no sve se poremetilo u košarkaškom i generalno sportskom svijetu...

- Drastično se sve promijenilo. Razlika između zadnje finalne utakmice i ljetnog kampa je niti mjesec dana i onda se već u 12. mjesecu kreće u novu sezonu. Po meni bi se trebalo u novoj sezoni igrati manje utakmica, ne 82, možda i naguraju taj broj, ali vjerojatno bi dosta ekipa za kvalifikacije za Olimpijske igre izgubile važan i dobar dio igrača. Ne znam stvarno što će tu izmisliti, tko zna što će biti ako se ne nađe cjepivo. Hoće li se igrati iduća sezona u NBA-u? Ni to se ne zna, govori se da ako se ne nađe cjepivo da bismo isto mogli u zatvorenom „bubbleu“ kao ovom odigrati ponovno. To su sve nagađanja, sigurno će iduća sezona biti stresnija nego ova sada.!

Odigrali ste ukupno 308 utakmica u NBA-u, startali ove sezone 50 od 58 za Sunse, 12 koševa po susretu i šest skokova, kako ste zadovoljni generalno učinkom, prve dvije sezone su zasigurno bile bolje od ove zadnje dvije?

- Jesu, rekao bih i ja da su prve dvije bile bolje. Uvijek se može bolje. Ali nisam razočaran, treniram svaki dan i trudim se. Imao sam priliku u ovom periodu korone ići u Hrvatsku, ali nisam, ostao sam ovdje, pripremao sam se, tako da eto nadam se da ću biti što bolji u ovih osam utakmica. Zadnja mi je godina ugovora, nadam se potpisu novog, ali ne znam što će biti s budžetima zbog korone. No, zadovoljan sam, jedini cilj mi je bio igrati u najboljoj ligi svijeta. Tu sam, nadam se da ću još ostati.

Želi li vas Phoenix zadržati, želite li vi ostati?

- Meni je ovdje super. Iz Dalmacije sam pa nekako cijeli život privržen tom toplom vremenu. U Phoenixu je uvijek toplo, možda sam deset puta po zimi obukao trenirku. Sve mi odgovara, ekipa i treneri su super. Zadovoljan sam, ali što će biti, teško mi je reći. Da nije korone, možda bi se već znalo, ovako će se morati pričekati do listopada barem.

No, gledat ćemo Daria Šarića u NBA-u i dalje? Neki igrači, poput Žižića koji ide prema Real Madridu, ili Hezonje, spominje se Barcelona, donijeli su svoje odluke. Zubac je poprilično siguran u Clippersima, Bojan Bogdanović čeka iduću sezonu s Utah Jazzom nakon što se oporavi od ozljede i operacije.

- Svi oni bi imali sigurno priliku ostati u NBA-u i imati solidnu minutažu. Sad isplati li se nekome biti sedmi, osmi, deveti, deseti igrač u ekipi ili biti nositelj u Real Madridu, kao na primjer Žižić. Svatko ima neke svoje prioritete. Slažem se, mislim igrati u Realu nije mala stvar. To je klub u rangu nekih NBA ekipa. To je na svakom igraču da odluči. Meni je lijepo, htio bi ostati ovdje, ali ne bih htio mijenjati puno ekipe. To nije najbolje i najugodnije. No, takav je sustav, meni i svima ostalima i treba se na to naviknuti.