Otvorena izložba posvećena Žarku Dolinaru

U galeriji Mijo Kovačić u Koprivnici u petak je otvorena izložba i održan Stručni kolegij posvećen stotoj godišnjici rođenja poznatog sportaša i znanstvenika dr. Žarka Dolinara.

Nakon otvorenja izložbe o ovom znanstveniku s čak tri doktorata, ali i uspješnom sportašu, osvajaču prve hrvatske zlatne medalje u stolnom tenisu u Kairu 1939. i prvom Hrvatu svjetskom prvaku, što je postao u Londonu 1954. godine, govorio je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, koji je dr. Dolinara i osobno poznavao.

- On nikad nije imao tu neku svoju akademsku distancu prema ljudima, jednako se družio i razgovarao s nobelovcima Lavoslavom Ružičkom i Vladimirom Prelogom, svojim profesorima, pajdašima i običnim ljudima. Sve je u životu uspio osim s medicinskog stajališta odgonetnuti zašto ljudima treba toliko sna. On sam spavao je vrlo malo, kazao je ministar Grlić Radman i dodao kako je dr. Dolinar u svakom pogledu bio svjetski čovjek koji je praktički u svako doba dana mogao do svakog svjetskog državnika.

Dobitnik je i nagrade Pravednik među narodima te medalje Henry Dunant. Prije 21. godine primio je ključeve grada kao počasni građanin Koprivnice, u kojoj je rođen 03. srpnja 1920. godine. Umro je u švicarskom Baselu 2003.

U Galeriji će se sljedećih deset dana moći razgledati stotinjak predmeta iz Dolinarove bogate kolekcionarske zbirke koje je za ovu priliku iz svojeg fundusa dao sportaš Branko Pleše.