Revijalni atletski miting "Igre nadahnuća" na sedam stadiona

Nakon "Nemogućih igara" u Oslu, u Zürichu je održan još jedan revijalni atletski miting i to pod imenom "Igre nadahnuća".

Umjesto jednog od najprestižnijih svjetskih atletskih mitinga, "Weltklasse Zurich" koji je odgođen zbog pandemije koronavirusa, organizatori su priredili "Igre nadahnuća".

Bio je to inovativni sudar Amerike, Europe i Svijeta koji se održao na sedam stadiona u osam disciplina.

Na koncu su pobijedili američki atletičari s 20 bodova ispred Europe sa 17 i ostatka svijeta s devet bodova.

Središnje mjesto mitinga bio je stadion Letzigrund u Zurichu, a atletičari su nastupali i u francuskom Aubiereu, švedskom Karlstadu, portugalskom Lisabonu, nizozemskom Arnhemu, te američkim gradovima Bradentonu i Walnut.

- Željeli smo navijačima ponuditi ono za čim su dugo čeznuli - svjetskim atletskim događajem svjetske klase, rekao je direktor Christoph Joho.

- Istodobno emitiranje s tri različita mjesta bio je tehnički izazov, rekla je koordinatorica Karin Nussbaumer.

- Morali smo ispraviti vremenska kašnjenja tako da se sve sinkronizira. Veoma je zahtjevno organizirati takvu emisiju, dodala je.

Na 150 metara je pobijedila višestruka olimpijska pobjednica i svjetska prvakinja Amerikanka Allyson Felix istrčavši u Walnutu rezultat 16.81, druga je bila olimpijska pobjednica na 400 metara Shaunae Miller-Uibo s Bahama koja je trčala 17.15 u Bradentonu, dok je treća bila Švicarka Mujinga Kambundji koja je u Zuerichu istrčala rezultat 17.28.

- Mislim da je ideja zgodna, kazala je Felix, koja se vratila atletici nakon što je rodila kćer krajem 2018.

- Vježbala sam i trenirala, tako da mi je nastup super došao. Nisam bila sigurna što mogu očekivati.

- Izuzetno mi je drago što sam dio ovog susreta. Ovo je čudna i teška godina, ali mislim da ćemo se svi dobro zabaviti, kazala je olimpijska pobjednica na 400 metara Miller-Uibo.

Na 200 metara pobijedio je Noah Lyles s rezultatom 18.90, no kasnije se pokazalo kako je svjetski prvak "ukrao" 25 metara. Christophe Lemaitre je u Zurichu istrčao rezultat 20.65, dok je Churandy Martina u Arnhemu išao 20.81.
U skoku s motkom pobijedio je Amerikanac Sam Kendricks sa skokom od 5.81, Poljak Piotr Lisek (5.66) je bio drugi, a treći je bio Francuz Valentin Lavillenie bez rezultata.

U troskoku je bio najbolji Portugalac Pedro Pablo Pichardo skočivši 17.40, Amerikanac Christian Taylor je zauzeo drugo mjesto sa 17.27, a treći je bio njegov sunarodnjak Omar Craddock (17.04).

Zanimljiva je bila i štafeta 3x100 metara u kojoj su pobijedile Amerikanke Candace Hill, Tianna Bartoletta i Allyson Felix s rezultatom 32.25, druge su bile Nizozemke, koje su trčale za Svijet, Marije van Hunenstijn, Nadine Visser i Dafne Schippers s rezultatom 32.24, a treće mjesto pripalo je Švicarkama, koje su branile boje Europe, Riccardi Dietsche, Ajli Del Ponte i Mujingi Kambundji s vremenom 32.94.