Komentatori bijele igrače predstavljaju "pametnijima i vrjednijima"?

Engleski televizijski komentatori predstavljaju nogometaše sa svjetlijom kožom "inteligentnijima i vrjednijima" od onih s tamnijim nijansama kože, tvrdi istraživanje danske agencije RunRepeat organizirano u suradnji s Udrugom profesionalnih nogometaša (PFA).

Studija je analizirala 2073 izjave komentatora iz engleskog govornog područja u prijenosima 80 nogometnih utakmica  iz Italije, Francuske, Španjolske i Engleske u sezoni 2019./2020.. Spomenuta su 643 nogometaša, a analiza je pokazala da je 62 posto pohvala upućeno igračima sa svjetlijim tonovima kože, dok je 63 posto kritika upućeno tamnijima, koje se "znatno češće" svodi na tjelesne atribute, poput snage ili brzine.

- Da bismo utjecali na strukturalni rasizam, moramo uvidjeti rasne predrasude. Studija jasno potvrđuje da komentatori produbljuju rasne predrasude gledatelja. Postoje brojni praktični utjecaji, ako igrač, na primjer, poslije aktivne nogometne karijere poželi postati postati trener, to će biti znatno lakše onom kojeg komentatori kroz karijeru često spominju kao inteligentnog i vrijednog, rekao je Jason Lee, šef služne za jednakost PFA-a.