Više od 50 posto stanovnika Tokija protivi se Igrama 2021.

Nešto više od 50 posto stanovnika Tokija ne misli da bi se odgođene Olimpijske igre trebale održati sljedeće godine, podupiru ili daljnju odgodu ili potpuno otkazivanje zbog straha od koronavirusa, sudeći prema anketi objavljenoj u ponedjeljak.

Anketa koju su provele dvije japanske novinske organizacije došla je nakon što su zdravstveni stručnjaci upozorili da čak i jednogodišnja odgoda možda ne bude dostatna da bi se igre održale sigurno.

Anketa koja je provedena preko vikenda, pokazuje da se 51.7 posto ispitanika nada da će igre predviđene za 2021. biti ponovno odgođene ili otkazane, dok 46.3 posto želi da se Olimpijske igre koje su prebačene za sljedeću godinu održe.

Među onima koji se protive igrama 2021. godine, 27.7 posto njih reklo ih je da žele da ih se potpuno otkaže, dok je 24.0 posto reklo da bi željelo da se još jednom odgode.

Telefonska anketa koju su provele Kyodo News i Tokyo MX između 26. i 28. lipnja, sadržava 1030 odgovora.

Od onih koji su rekli da žele da se igre održe sljedeće godine, 31.1 posto reklo je da bi se događaj trebao održati u manjem formatu, uključujući i mogućnost održavanja bez gledatelja, dok je 15.2 posto reklo da žele Olimpijske igre u klasičnom obliku.

Tokio 2020 odgođen je u ožujku dok se koronavirus širio svijetom, uzrokujući najgoru prepreku Olimpijskim igrama od Drugog svjetskog rata kad su dva izdanja otkazana.

Igre su sada pomaknute na 23. srpanj 2021. godine, iako su i dalje poznate pod imenom Tokio 2020.

Vlasti u Japanu i Međunarodni olimpijski odbor upozorili su da neće biti moguće igre ponovno odgoditi te da je i odgoda od jedne godine stvorila značajne financijske i logističke troškove.

Anketa provedena uoči izbora za guvernera Tokija 5. srpnja također je pokazala da sadašnja guvernerka Yuriko Koike značajno vodi pred svojim suparnicima.

Njezino vodstvo nije pojašnjeno, zbog medijske tradicije da se ne objavljuju rezultati anketa u danima prije glasovanja.

Koika je bila značajno uključena u priprema za Igre, putujući u Rio na ceremoniju preuzimanja nakon posljednjih ljetnih igara.

Ranije ovaj mjesec rekla je AFP-u da će odgođene Olimpijske igre biti sigurne unatoč pandemiji koronavirusa, obećavši "120- postotni trud" kako bi se prve ikad odgođene igre mogle održati.