Botafogo i Fluminense odbili igrati

Dva najpopularnija brazilska nogometna kluba, Botafogo i Fluminense, odbili su naredbu svog saveza da nastave s natjecateljskim utakmicama ovoga tjedna jer je svakodnevni broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u toj zemlji veći od 1.000.

Nogometni savez Rio de Janeira predložio je da se prije početka nacionalnog prvenstva koje je zakazano za 18. lipnja, odigra i regionalna liga.

Predsjednik Botafoga Nelson Mufarrej nazvao je ovu odluku "isključenom od stvarnosti", a oba kluba izjavila su da planiraju poduzeti pravne mjere iz zdravstvenih i sigurnosnih razloga.

- Nažalost, većina klubova smatra kako je vrijeme za ponovno igranje utakmica, usprkos kaotičnim scenama kroz koje trenutno živimo, rekao je Mufarrej.
- Mi smo protiv, dodao je.

Sportska web stranica Globoesporte.com objavila je kako je pet igrača Botafoga bilo pozitivno na COVID-19, dok su iz kluba poručili kako će početi s treninzima za mogući start u srpnju.

Predsjednik gradskog rivala Fluminensea Mario Bittencourt rekao je da njegovi igrači nisu bili spremni za povrat na teren.

- Datumi određeni za naše utakmice su neprihvatljivi s gledišta zdravlja naših igrača i nećemo izlaziti na teren, kazao je Bittencourt.

Brazil je postavio neslavni rekord u utorak kada je potvrđeno 34.918 zaraženih novim koronavirusom u jednom danu, tako da ih je sada ukupno 923.189.

Brazil je također u posljednja 24 sata zabilježio 1.282 slučaja smrti od posljedica covida-19, priopćilo je ministarstvo zdravstva. Ukupan broj mrtvih je 45.241.
Rekordni novi dnevni porast broja zaraženih dolazi u vrijeme dok pandemija nastavlja ubrzavati u Latinskoj Americi, rekao je regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Direktorica Panameričke zdravstvene organizacije (PAHO) Carissa Etienne kazala je na videobrifingu iz Washingtona da Brazil izaziva veliku zabrinutost.

- Ne vidimo da transmisija usporava u Brazilu, kazala je Etienne.