Poginula velika nada francuskog sportskog penjanja

Velika nada francuskog sportskog penjanja, koji je kao novi sport uvršten u program Olimpijskih igara u Tokiju, 16-godišnja Luce Douady poginula je prilikom pada s litice u blizini svog doma u jugoistočnoj Francuskoj, priopćila je Francuska federacija brdskog penjanja (FFME).

Douady je bila sa skupinom prijatelja kad se okliznula i pala sa visine od 150 metara, a točne okolnosti njezine smrti još nisu jasne.

- Luce je bila vrlo perspektivna mlada sportašica iz fracuske penjačke reprezentacije. Sa samo 16 godina, budućnost je bila ispred nje. Danas je cijeli savez u žalosti, poručili su iz FFME-a.

Douady je bila svjetska juniorska prvakinja u Boulderu, disciplini penjanja koja će biti dio OI-ja u Tokiju.

U disciplini Boulder umjetne stijene su visoke do 4,5 metara, te se do cilja dolazi u najviše 12 pokreta. Bouldering zahtijeva od natjecatelja da se pokušaju penjati po ustaljenim rutama u roku. Bit penjanja jest kretati se u onom smjeru kako ga je postavio postavljač, te je pritom naglasak na snazi i složenosti problema  

Prošle godine je prvi put nastupila u seniorskoj konkurenciji, osvojivši peto mjesto na Svjetskom kupu u Vailu u Coloradu.

Međunarodna federacija sportskog penjanja opisala ju je kao "sjajnu i talentiranu sportašicu", dok je njen klub Chambery Escalade rekao da tuguje zbog gubitka, "mlade žene pune energije, strasti i talenata".