Novozelanđani ukinuli sve mjere, 43.000 gledatelja na ragbiju

Dok se sportska natjecanja u Europi polako bude, na drugom kraju svijeta, na Novom Zelandu, sportske utakmice najvišeg ranga već se igraju pred mnoštvom na tribinama.

Tako je utakmica novozelandske ragbijaške lige između Auckland Bluesa i Wellingtona Hurricanesa odigrana pred 43.000 gledatelja na najvećem stadionu u zemlji Eden Parku. Bila je to najgledanija utakmica u posljednjih 15 godina.

Novi Zeland jedna je od rijetkih zemalja koja je proglasila prekid epidemije potpunim ukidanjem mjera protiv COVID-19.

Ragbi je jedan od najpopularnijih sportova u ovoj pacifičkoj otočnoj zemlji i ljubitelji sporta jedva su dočekali povratak na tribine.

Stadion Eden Park bio je rasprodan, što je u ovom trenutku znanstvena fantastika za ljubitelje sporta u Europi. Na koncu je domaći sastav pobijedio velike rivale sa 30:20.

Ranije, u subotu u Dunedinu na jugu zemlje, dvoboj između Otago Highlandersa i Waikato Chiefsa (28:27) pratilo je 20.000 gledatelja.

Novi Zeland, koji ima oko pet milijuna stanovnika, prijavio je 1154 zaraženih i 22 smrtna slučaja zbog COVID-19.

U ovoj se zemlji, međutim, i dalje pripremaju za mogući drugi val epidemije, a mjere predostrožnosti glede putovanja u inozemstvo ostaju na snazi.

- Iako još nismo završili posao, ne osporavamo da ovo jest prekretnica. Zato mogu li završiti jednostavno: Hvala, Novi Zelande, poručila je premijerka Jacinda Ardern.