FIBA najavila prvo natjecanja u esportu za nacionalne ekipe

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) najavila je pokretanje prvog međunarodnog natjecanja u esportu za nacionalne timove, FIBA Esports Open 2020.

Ovaj pilot projekt održat će se od 19. do 21. lipnja, a nastupit će 17 ekipa (Argentina, Australija, Austrija, Brazil, Cipar, Indonezija, Italija, Latvija, Libanon, Litva, Novi Zeland, Filipini, Rusija, Saudijska Arabija, Španjolska, Švicarska i Ukrajina).

Svaka momčad će se sastojati od sedam igrača, pet na terenu i dvije rezerve. Igrat će se simulacijska video igra NBA 2K20 koristeći Pro-Am način igre. Ova izrazito realistična simulacija košarke, koja se prodaje u nekoliko milijuna primjeraka godišnje u svijetu, jedna je od zvijezda e-sporta.

Svaka utakmica prenosit će se uživo na Facebook, Twitch i YouTube kanalu FIBA-e s komentarima uživo na engleskom jeziku.

- FIBA je izuzetno ponosna i uzbuđena što je započela svoje putovanje u esportu s FIBA Esports Open 2020., kazao je Frank Leenders, generalni direktor FIBA-e za medije i marketing usluge.

- Središnji odbor FIBA-e prepoznao je inicijativu za esport kao važnu i u skladu sa strateškim ciljem povećanja obitelji FIBA-e. U ovim izazovnim vremenima ohrabreni smo entuzijazmom nekih naših nacionalnih federacija koje su već aktivne u ovom prostoru i bile su naši partneri posljednjih nekoliko mjeseci, dodao je.