U Prelogu su otvorene 24. Sportske igre mladih

U Prelogu su otvorene Sportske igre mladih, najveća sportska manifestacija u Europi koja godišnje okuplja više od 200 tisuća sudionika.

Sportske igre mladih godišnje okupljaju više od 200 tisuća sudionika, i to u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini, koji se natječu u 10 sportskih disciplina: nogometu, uličnoj košarci, rukometu, tenisu, odbojci, odbojci na pijesku, stolnom tenisu, malom nogometu te graničaru i atletici.

- Nama starijima nedostajalo je čuti i vidjeti sliku i žamor dječje igre. Radostan sam i ponosan što smo nakon svih nevolja koje smo prošli ovog proljeća uspjeli stati na noge i što su jedna od prvih događanja u ovom našem "novom normalnom" vaše Sportske igre mladih, kazao je dopredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića sudjelovao na svečanom otvaranju Sportskih igara mladih.

Mladima je poželio da uživaju u igri, druženju i natjecanju i poručio: - Druženje je strahovito važno. Bit će vam sve jasnije kad odrastete i kad shvatite da nije važno što imate, nego koga imate u vlastitim životima.

Božinović je kazao i kako se ovakvim manifestacijama širi poruka tolerancije, druženja i zdravog načina života, naglasivši da MUP tome pridonosi kroz brojne preventivne akcije.

- Ja sve nas podsjećam da je na današnji dan 2008. kao žrtva vršnjačkog nasilja život izgubio Luka Ritz. Takvi događaji nas svaki put iznova potresu i zbog toga moramo učiniti više kako bi preventivno djelovali na mlade ljude, pogotovo u njihovim formativnim godinama, kako bi ih naučili koje su prave vrijednosti u životu, zaključio je ministar Božinović.

Predsjednik Sportskih igara mladih Zdravko Marić zahvalio je djeci i roditeljima na interesu svih ovih godina te gradu Prelogu koji je domaćin igara drugi puta u četiri godine, a posebnu je zahvalu uputio hrvatskoj vladi s kojom, kako kaže, odlično surađuju.

- Posebno se to izražava kroz dva programa Središnjeg državnog ureda za sport i MUP-a s kojim radimo puno edukativnih sadržaja. Od toga da djeci zaista pokušavamo objasniti, osim kroz samo natjecanje, koliko je bitno druženje i fair-play navijanje, do nacionalnog programa cestovne sigurnosti gdje isto jako puno radimo, rekao je Marić.

Mladima je poželio da sljedećih mjeseci uživaju i da se potrude, kako bi na finalu u Splitu bili na razini prošlih godina.

Osim u Hrvatskoj, natjecanja su prije 12 dana počela i u Bosni i Hercegovini i Srbiji, tako da će i ove godine na natjecanjima sudjelovati ukupno oko 200 tisuća djece, a završnica međunarodnog natjecanja trebala bi se održati od 15. do 22. kolovoza.