Reli Dakar ponovno u Saudijskoj Arabiji

Jedno od najprestižnijih auto-moto natjecanja na svijetu "Reli Dakar" i drugu godinu uzastopce održat će se u Saudijskoj Arabiji, objavili su organizatori.

Nakon što je postao čuven vožnjama po afričkim bespućima, a zadnjih deset godina se vozio u Južnoj Americi, reli Dakar će se drugu godinu zaredom voziti u Saudijskoj Arabiji.

Španjolac Carlos Sainz (Mini) među automobilistima i Amerikanac Ricky Brabec (Honda) kod motociklista ove su godine slavili u Saudijskoj Arabiji, a tko će biti najbolji 2021. godine doznat ćemo 15. siječnja.

Reli starta u Džedi 3. siječnja, a na rasporedu je 12 etapa. Organizatori su pripremili potpuno novu rutu u odnosu na ovogodišnje izdanje utrke. Sudionici će 2021. napraviti krug po Saudijskoj Arabiji, a na ruti će uživati u pustinji, kao i u vožnji uz Crveno more.

Bit će samo jedan dan odmora, a organizatori su poduzeli neke mjere kako bi malo usporili karavanu. Uglavnom zbog nepoznavanja terena. Tako će biti uvedeni 'markeri' za opasna područja, a bit će i "sporih zona".

Ovogodišnji reli obilježile su tragične nesreće i pogibije motociklista Portugalca Paula Goncalvesa i Nizozemca Edwina Stravera. Zbog toga će 2021. biti obavezno nošenje zaštitne odjeće ili zračnih jastuka za motocikliste, a na najkritičnijim mjestima brzina će biti ograničena na 90 km / h.

- Pokušavamo maksimalno iskoristiti sve što nudi Saudijska Arabija. Zemlja je toliko ogromna da smo od ovogodišnje rute zadržali samo oko 50 ili 100 kilometara, rekao je direktor utrke David Castera.

- Pokušali smo pronaći sve moguće izazove u svakoj fazi, dodao je.