Navijači na tribinama: Derbi u Beogradu, a u Mađarskoj popunjeno svako četvrto mjesto

Derbi između Partizana i Crvene zvezde u polufinalu kupa Srbije u srijedu navečer u Beogradu pratilo je oko 16.000 gledatelja s tribina, što je najveće okupljanje u Europi otkako su počele popuštati mjere izolacije nametnute zbog koronavirusa.

Ovako velik broj gledatelja na jednom mjestu nije u suprotnosti sa srpskim mjerama koje su na snazi - naime vlada je odobrila okupljanje na otvorenom neograničenog broja ljudi.

Međutim, kako se moglo vidjeti na snimkama prikazanim u četvrtak ujutro, za navijače nije bila određena ni jedna sanitarna mjera.

No, nije Srbija jedina koja je dopustila navijače na stadionima. Krajem svibnja navijači su se vratili na stadione i u Mađarskoj kako bi pratili nastavak mađarskog nogometnog prvenstva.
 
Mađarski nogometni savez (MLSZ) bio je prvi u Europi - uz iznimku Bjelorusije koja nije ni prekinula svoje prvenstvo zbog koronavirusa - koji je odobrio publiku na stadionima.

Jedini uvjet bio je da se popuni tek svako četvrto mjesto i da je svaki drugi red prazan. Tako je utakmice u Mezokovesdu i Miskolcu moglo gledati oko 2.500 do 3.000 navijača.

Srbija je u srijedu odlučila slijediti primjer svog sjevernog susjeda kako bi omogućila navijačima da prate ovaj derbi kojeg je  na kraju dobio Partizan 1-0.

Srpsko nogometno prvenstvo nastavljeno je 29. svibnja bez gledatelja, ali od 1. lipnja vlasti su dopustile za početak 1.000 osoba na tribinama da bi onda nekoliko dana kasnije dopustile neograničena okupljanja na otvorenom.

U Nemačkoj koja je prva u Europi nastavila nogometno prvenstvo prekinuto zbog koronavirusa utakmice se još uvijek igraju pred praznim tribinama, a u Italiji, Španjolskoj i Engleskoj prvenstva još nisu ni nastavljena.