Rasprava o zabrani nastupa ruskim reprezentacijama u studenome

O žalbi Ruske antidopinške agencije (RUSADA) na četverogodišnju zabranu nastupa ruskim reprezentacijama na olimpijskim igrama i ostalim velikim natjecanjima, kao što su svjetska prvenstva, bit će raspravljano u studenome, objavio je u utorak Sud za sportsku arbitražu (CAS).

Prema listi saslušanja koja je objavljena na CAS-ovom službenom internetskom portalu, o slučaju zabrane koju je izrekla Svjetska antidopinška agencija bit će raspravljano od 2. do 5. studenoga ove godine.

Do sankcije i četverogodišnje suspenzije svih ruskih reprezentacija s velikih natjecanja došlo je nakon što je ustanovljeno da su u moskovskom laboratoriju falsificirani rezultati antidopinških testova. Izrečena zabrana prijeći Rusiji i da se kandidira za domaćinstvo velikih natjecanja.

Zbog organiziranja i prikrivanja masovnog dopingiranja ruskih sportaša RUSADA je suspendirana još 2015. godine. Ta je suspenzija privremeno ukinuta u rujnu 2018., ali je prošle godine moskovski laboratorij optužen za nesuradnju, kad su pronađeni dokazi o falsificiranim rezultatima andidopinških testova.

CAS je objavio da će rasprava u ovom žalbenom postupku biti vođena iza zatvorenih vrata, jer se obje strane nisu usuglasile oko toga da se o svemu raspravlja pred očima javnosti, što je bila želja Svjetske antidopinške agencije.