Mayweather pokriva troškove sprovoda, Popovich napao Trumpa

Bivši boksački svjetski prvak Floyd Mayweather platit će troškove sprovoda Georgea Floyda, objavio je ESPN.

Mayweatherov promotor Leonard Ellerbe navodno je potvrdio kako je boksačevu ponudu prihvatila obitelj 46-godišnjeg Afroamerikanca čija je smrt prilikom uhićenja potaknula val prosvjeda diljem SAD-a, ali i cijelog svijeta.


Tako su i igrači Liverpoola jučerašnji trening počeli odavanjem počasti Floydu i ostalim žrtvama rasno motiviranog policijskog nasilja. Cijela momčad Redsa kleknula je na centru Anfielda.


Mnogi su sportaši i sportski djelatnici, ali i organizacije zatražile potrebu za socijalnim promjenama. Povjerenik američke profesionalne košarkaške NBA lige Adam Silver poslao je dopis prema svih 30 klubova u kojima ih potiče da prihvate borbu za promjene u društvu.

Na promjene je pozvao i trener San Antonia Gregg Popovich: - Svi smo vidjeli policijsku brutalnost i rasizam, i prije ovoga, no ništa se nije promijenilo. Zato su ovi protesti tako žestoki. Bez pravog vodstva i razumijevanja problema, neće biti promjena. I bijeli Amerikanci su okretali glavu jer je naša privilegija bila izbjeći taj problem. I to se mora promijeniti.


Neovisna autopsija pokazala je da je George Floyd umro od gušenja. Umro je prošlog tjedna nakon što mu je policajac pri uhićenju gotovo devet minuta koljenom pritiskao vrat, držeći ga prikovanog za tlo unatoč vapajima da nema zraka.

Prosvjednici uglavnom od policije zahtijevaju da prestane diskriminirati Afroamerikance, često uz slogan "Životi crnaca su važni".

Ponašanje policije u pojedinim gradovima, uključujući Minneapolis, pokazuje da ne slijede načelo stišavanja napetosti, a mjestimično su i brutalni prema prosvjednicima. Stotine su građana uhićene, a policija je ozlijedila i nekoliko novinara, podsjeća dpa.