Put po Brazilu u pet dana: Fred na biciklu u humanitarne svrhe

Bivši brazilski napadač Fred napušta Cruzeiro i vraća se u svoju bivšu momčad Fluminense, a 600 km između Belo Horizontea  i Rio de Janeira odlučio je prijeći biciklom u okviru humanitarne akcije.

Fred (36) je potpisao dvogodišnji ugovor s Fluminenseom u nedjelju i dan kasnije je objavio da će biciklom prijeći put od Belo Horizontea do Rio de Janeira u sklopu humanitarne akcije.

Zahvaljujući "Tour de Fred", koja bi trebala trajati pet dana, brazilski je nogometaš na svom twitter profilu objavio da "želi pomoći gotovo  4.000 siromašnih obitelji" pogođenih krizom s koronavirusom kojima će biti donirana hrana i drugi nužni proizvodi.

- Cilj je sakupiti osnovne prehrambene namirnice za 4.000 obitelji na ovom putu do trening centra Fluminensea i tu akciju započinjem danas, napisao je Fred na Instagramu gdje ima 2.6 milijuna sljedbenika.


- Računam na vas na ovom putu solidarnosti. Vozit ću bicikl, a vi ćete donirati nešto što imate u kući i tako se svi zajedno borimo za veću stvar.

Fred je krenuo u ponedjeljak u zoru iz mjesta Congonhas, na 80 km od Belo Horizontea, i trebao i stići u Rio prolazeći lokalnim cestama u pratnji svog fizioterapeuta. Odlučili su izjegavati autoceste kako bi izbjegli promet, ali i okupljanje obožavatelja.

Fred, treći najbolji strijelac u povijesti Fluminensea kada je igrao za klub od 2009. do 2016., napustio je Cruzeiro, koji je ispao u drugu ligu prošle sezone. Frederico Chaves Guedes, koji je u karijeri nosio i dres Olympique Lyonnaisa (2005. -2009.) i Atletico Mineiro s Fluminenseom je osvojio dva naslova prvaka Brazila (2010. i 2012.). Za brazilsku je reprezentaciju odigrao 39 utakmica i zabio 18 golova. 

Brazilsko prvenstvo je prekinuto u ožujku i tek se čeka na najavu početka državnih prvenstava. Neki klubovi iz Rio de Janeira su počeli s treninzima bez kontakta. 
U Brazilu je pola milijuna ljudi zaraženo koronavirusom, a nešto manje od 30.000 ih je umrlo.