NBA: Silver pozvao klubove na borbu za promjene u društvu

Povjerenik američke profesionalne košarkaške NBA lige Adam Silver poslao je u ponedjeljak dopis prema svih 30 klubova u kojima ih potiče da prihvate borbu za promjene u društvu.

Silverov dopis dolazi u vrijeme velikih prosvjeda diljem SAD-a uzrokovanih smrtima Georgea Floyda, Ahmauda Arberyja i Breonne Taylor, koji su svi bili tamnoputi i nenaoružani.

- Kao liga, dijelimo ogorčenje i bijes te nudimo iskrenu sućut obiteljima i prijateljima stradalih. Upravo dok se borimo s pandemijom, koja ionako najviše utječe na obojene pripadnike naše zajednice, ponovno nas se podsjeća kako u našoj zemlji postoje i rane koje nikada nisu zacijelile. Rasizam i policijska brutalnost ostaju dio svakodnevnog života u Americi i ne mogu biti ignorirani. Istodobno, oni koji časno i junački služe i štite naše zajednice ponovno moraju odgovarati za one koji to ne čine. Ovaj trenutak također zahtijeva veće preispitivanje onih među koje spadam i ja koji nikada neće iskusiti svu bol i strah mnogih naših kolega i igrača kojima je to svakodnevica. Moramo poslušati jedni druge i raditi zajedno kako bismo postali dijelom rješenja. Kao organizacija, moramo učiniti sve što je u našoj moći kako bismo ostvarili značajnu razliku, stoji u Silverovu dopisu.

Onima koji su javno zatražili potrebu za socijalnim promjenama su i legende poput Michaela Jordana, Kareema Abdul-Jabbara, kao i aktualne zvijezde NBA lige LeBron James i Jayson Tatum.