Uzorci s Tour de Francea 2017. na ponovnom testiranju

Uzorci uzeti biciklistima koji su se natjecali na Tour de Franceu 2017. podvrgnuti su novom testiranju s ciljem da se provjeri je li netko od njih koristio nedopuštena stimulativna sredstva koja prije tri godine nije bilo moguće detektirati, objavile su belgijske novine Het Nieuwsblad u subotu.

- Na bazi dodatnih informacija... identificirali smo relevantne uzorke i napravili prve analize, izjavio je za Het Nieuwsblad glasnogovornik Bicklističke antidopinške fondacije (CADF).

Novine su objavile da se ponovno testiranje provodi u sklopu istrage u dopinškoj aferi Aderlass, koja je prvi put dospjela u javnost nakon što je austrijska policija izvršila uhićenja tijekom Svjetskog skijaškog prvenstva u nordijskim disciplinama održanog 2019.

Osmorica profesionalnih biciklista su upletena u skandal, a među njima je bio i hrvatski reprezentativac Kristijan Đurasek, koji je u studenom prošle godine zaradio četverogodišnju suspenziju.

Tada je Međunarodni biciklistički savez (UCI) objavio kako je u svjetlu novih saznanja u aferi Aderlass zatražio od CADF-a ponovnu analizu uzoraka iz sezona 2016. i 2017.