Stadion Heysel - 35. godišnjica tragedije

Danas se obilježava 35. godišnjica tragedije na stadionu Heysel u Bruxellesu kada je uoči finala Kupa prvaka između Liverpoola i Juventusa poginulo 39 osoba, većinom navijača Juventusa.


Premda po broju žrtava nije najveća takva nesreća, Heysel je sinonim za nogometne tragedije. Unatoč užasnim zbivanjima na stadionu, utakmica je odigrana nakon sat vremena zakašnjenja, a Juventus je predvođen Michelom Platinijem pobijedio 1:0.

Do sukoba navijača Liverpoola i Juventusa došlo je već na ulicama Bruxellesa, a obračun se nastavio na stadionu. Smatra se kako je do incidenata došlo iz osvete navijača Liverpoola koji su godinu dana ranije u Rimu stradali u napadima navijača Rome. Godinu dana kružile su glasine da Liverpoolovi huligani Talijanima spremaju osvetu za rimske događaje, a glasine su se, nažalost, obistinile.

Engleski huligani su prvo bocama i raketama napali suparničke navijače. Sukob je eskalirao kada je veća grupa Liverpoolovih navijača preskočila i probila zaštitnu ogradu. Bježeći pred njima, Juventusovi navijači su nagrnuli na vanjski zid stadiona, koji se pod njihovom težinom srušio. Poginulo je 39 ljudi, među njima 32 Talijana, a više od 500 osoba bilo je ozlijeđeno. Na drugom kraju stadiona navijači Juventusa su krenuli u odmazdu i sukobili se s policijom koja im se ispriječila na putu. Sukob je trajao više od dva sata, čak i nakon što je utakmica počela.


Za ono što se dogodilo tog 29. svibnja 1985. nitko nije odgovarao, barem kada je u pitanju organizator, UEFA, policija ili osobe koje su bile zadužene za sigurnost na stadionu. Engleski huligani proglašeni su najvećim krivcima, a engleski klubovi su dobili zabranu natjecanja u UEFA-inim kupovima iduće tri godine, a Liverpool pet godina.

Kako su vijesti o huliganskim divljanjima u Engleskoj i dalje pristizale, kazna je produljena, tako da su se engleski klubovi opet uključili u UEFA-ina natjecanja tek u sezoni 1990./91.


Engleski mediji su tragediju na Heyselu prozvali 'Danom kada je nogomet umro', a tadašnja premijerka Margaret Thatcher pokrenula je 'rat' protiv huligana. Kazne su znatno postrožene, zatvor za huliganske ispade postajao je automatski, policiji su proširene ovlasti, a uslijedile su i zabrane posjeta utakmicama.

Bio je to jedan od trenutaka velike nacionalne sramote, smatra profesor John Williams sa sveučilišta Leicester i jedan od britanskih vodećih stručnjaka za ponašanje navijača.