FIA odobrila ograničenje proračuna u Formuli 1

Međunarodna automobilistička federacija (FIA) prihvatila je paket smanjenja troškova u Formuli 1, pa će proračuni momčadi za 2021. godinu umjesto 160 milijuna eura biti ograničeni na 132 milijuna eura.

Dogovoreno je da se proračuni iz godine u godinu smanjuju. Gornja granica 2021. će iznositi 132 milijuna eura, godinu dana kasnije smanjit će se na 127,5 milijuna, a od 2023. do 2025. iznosit će 123 milijuna eura.

FIA je ovim potezom željela smanjiti troškove, ali i povećati konkurentnost.

- Formula 1 danas pobjeđuje. Ovo je presudno važan trenutak za naš sport, rekao je izvršni direktor McLaren Racinga Zak Brown.

- F1 je već neko vrijeme financijski neodrživ, a neaktivnost bi riskirala budućnost formule i njezinih sudionika, dodao je Brown.Predsjednik FIA-e Jean Todt zahvalio je timovima i pozdravio veliki iskorak naprijed za F1 i održivost moto sporta.

Druga velika odluka koja je izglasana odnosi se na uvođenje "aero hendikep sustava" za uspješnije momčadi.

Ekipama će se ograničiti vrijeme za razvoj bolida u odnosu na plasman u prvenstvu, a to je uvedeno kako bi se slabije ekipe približile vodećima. Što momčad niže završi u prvenstvu konstruktora, to će joj više biti dozvoljeno korištenje aerodinamičkog tunela u izradi bolida za sljedeću sezonu.

Ova sezona tek treba započeti zbog pandemije bolesti COVID-19, a kad se dogodi, vjerojatno u srpnju, bit će bez gledatelja.